שיווק באינטרנט

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 22/03/19 10:01 טו באדר ב'

שאלה

שלום הרב

רציתי לברר בעניין שיווק באינטרנט

האם מותר לי לשווק בחו"ל (דרך האינטרנט) מוצרים של ספקים

בדרך שאני מפנה את הלקוחות לאתר של הספק, ובאתר הספק מוסיף לפעמים חוות דעת

של אנשים שקנו את המוצר,

ולפעמים מדובר בנשים לא כ"כ צנועות. אני מניחה שרוב הלקוחות בחו"ל גויים, ומי שיהודי שחשוב לו העניין צריך להישמר בעצמו מצפיה בדברים לא צנועים או להפעיל מסנן תוכן..)

ושוב, באתר שלי אני משווקת באופן צנוע, אך אין לי שליטה על הספק..

בנוסף, מה בעניין שיווק ספרים לדוגמא (של גויים כנראה) שאני לא יודעת אם בתוכן הספר יש תכנים לא כשרים/לא צנועים, אך באופן כללי אני מניחה שהנושא סביר, כמו ספר למתכונים למזון לכלבים , או איך להרדים תינוק ביעילות וכדו'

תודה רבה הרב

תשובה

שלום

גם לגויים אסור להכשל בעריות או במחשבת מינות.

לכן אם ודאי לך שמעשייך גורמים לכך ישירות, אזי יש להמנע.

ואם זהו רק חשש, אזי מותר, משום שהדבר יקרה גם בלעדייך ואין בזה לפני עוור בחד עברי דנהרא, וגם מסייע לדבר עבירה אין כאן שזהו לא ודאי עבירה, וגם אינו מעשה על ידך אלא רק יצירת התנאים (כהיתר הנצי"ב), ואדרבה, אם הוא נעשה דרכך את מפחיתה את העבירה בכך שאת מסננת חוסר צניעות גדול אם יש שם.

כל טוב