שטר כסף שנמצא במכולת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 27/06/18 23:45 יד בתמוז התשעח

שאלה

ערב טוב הרב,

מצאתי כסף בסופר בין השורות באמצע, מה דינו?

תשובה

לשואלת שלום,

השבת אבידה זו מצווה חשובה שלא זוכים לקיים כל יום, ולעיתים שאלה בה קשורה גם להצלה מאיסור גזל.

בניגוד לחפצים אחרים, בכסף אנחנו אומרים שרוב הסיכויים שהבעלים התייאשו מהשבתו, כיון שחכמים מעריכים ש"אדם עשוי למשמש בכיסו בכל שעה".

לכן ההלכה היא כך, בחלוקה הבאה לענ"ד:

אם זה סכום קטן, מניחים שברגע שהאדם שאיבד שם לב לאבידה הוא מתייאש. ואז הכסף שלך.

אם מדובר בסכום גדול (150-200 ומעלה נניח) - אדם רגיל לא מתייאש ממנו כשהוא שם לב ולכן לא זכית בכסף.

מה שצריך לעשות זה לכתוב מודעה באזור (ואולי להפיץ גם בוואטסאפ/מייל) - "מצאתי סכום כסף מי שאבד שיתקשר .."

אם פונים אלייך - בקשי סימנים על הסכום, השטרות, מקום משוער וכו', אם הפונה השיב נכונה להערכתך תני לו את המציאה ובזה קיימת את המצווה של השבת אבדה .

אם אחרי שלושים יום מפרסום המודעה לא בא המאבד- עדיין הכסף לא שלך אבל אפשר להשתמש בו, בתנאי אחד. כתבי לעצמך את סימני הכסף (במחשב בתיקייה שתזכרי או בפתק במקום טוב) כדי שאם יבוא המאבד מתישהו ויתן סימנים - תוכלי לבדוק האם זה נכון על פי הרשימות שלך ולתת לו.

מובן מספיק? השתלדתי להאריך כמה שניתן.. אפשר כמובן לשאול שאלות המשך לבירור.

בהצלחה בכל מעשי ידייך!