שד

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/05/19 22:24 ד באייר התשעט

שאלה

האם אלוהים הוא שד בגלל זה כתוב אל שדי זאת אומרת אל שהוא שד בגלל זה זה מסביר את כל הרציחות שקרו בשמו והסבל שהוא גורם לעמים שלמים

תשובה

בס"ד

שלום רב,

רציחות, אלימות ואכזריות זוועתית, לא האל גורם אלא בני אדם, רק בני אדם. לצערנו יש בעולם אנשים רעים שמצליחים לרתום אחרים להצטרף לרשעות שלהם וכך לחולל חורבן נורא.

יש זוועות שמחוללים בשם האל כמו דעאש. רעות הרבה יותר גדולות, רציחות והתעללות במיליוני בני אדם, חוללו אתיאיסטים כמו סטלין או היטלר. גם כיום בסין, תחת שלטון אתיאסטי (נתון מויקיפדיה) סין הוציאה להורג לפחות 20,000 איש בין 1990 ל-2001.

אמונה כנה באלקים, כשלא מזייפים אותה, אמונת ישראל, מחייבת אהבת בני אדם ודאגה לשלומם. כפי שאומר הנביא מלאכי:

"הלוא אב אחד לכולנו הלוא אל אחד בראנו, מדוע נבגוד איש באחיו לחלל ברית אבותינו" ? (מלאכי ב, י).

אכן, מי שיודע שהקב"ה ברא את העולם, יודע שהקב"ה חפץ בקיומם של כל בני האדם, הדבר מנוסח באופן ברור וחד משמעי: "...מיד האדם, מיד איש אחיו אדרש את נפש האדם. שפך דם האדם באדם דמו ישפך כי בצלם אלהים עשה את האדם". (בראשית ט; ה - ו).

התודעה הזאת באה לידי ביטוי גם בהלכה. בחג הפסח, לאחר היום הראשון, בכל שאר הימים, נמנעים מלומר הלל שלם, ההסבר לכך הוא דבר ד' (מובא במדרש) שאומר על מפלת מצרים: "מעשה ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה...".

מי שמתחנך במושגים כאלה יודע שה-'שדים' נמצאים במקומות אחרים לא באמונה שלנו.