שבת

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 07/05/19 22:42 ב באייר התשעט

שאלה

שבוע טוב לרב ומשפחתו האם מותר ליצור ניצוץ שאין בו די להדליק אש בשבת? וכן במלאכה שאינו צריך אלא ידו האחת והשתמש בשתיים בתודה מראש

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום רב.

א. יצירת ניצוץ אינה אסורה מן התורה אלא מדרבנן.

ב. עשיית מלאכה ב-2 ידיים אסורה. כל הדיון הוא על ידי 2 בני אדם, שאז האיסור הוא רק מדרבנן, (אבל עדיין אסור). חז"ל למדו זאת מן הפסוק - "וְאִם נֶפֶשׁ אַחַת תֶּחֱטָא בִשְׁגָגָה מֵעַם הָאָרֶץ בַּעֲשֹׂתָהּ אַחַת מִמִּצְוֹת ה' אֲשֶׁר לֹא תֵעָשֶׂינָה וְאָשֵׁם", ודרשו חז"ל(שבת צב, ב): "בַּעֲשֹׂתָהּ – העושה את כולה, ולא העושה את מקצתה". כלומר זה עניין של האדם. אבל 2 ידיים או יד אחת זה לא משנה.

יש מקום לדון אם זה נחשב "בשינוי", אבל זה תלוי באופן העשייה ולא במספר הידיים.

בברכה

אפי קיציס

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן