שבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 02/07/18 08:17 יט בתמוז התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב! אני באה ממשפחה דתייה שומרת שבת (ומשתדלת כמו כולם כהילכתה) אך בשבת האחרונה קרתה תקרית מצערת.... שכחו את האור במקרר דלוק וכשגילינו זאת היה מאוחר מידי (היה כבר שעתיים לאחר הכניסה) יצא שחיללנו כמה פעמים את השבת בשוגג אך גם כמה פעמים השתמשנו במקרר תוך כדי ידיעה שזה חילול השבת בלית ברירה ולבסוף אחד מבני המשפחה כיבה את האור "למען כולם" כדי שאף אחד לא יחלל יותר, עכשיו אני יודעת את עונשו של מחלל השבת במזיד וחזרנו בתשובה והשאלה שלי היא כזאת: האם לאחר החזרה בתשובה ח"ו הקב"ה יכעס? אני כ"כ מפחדת אני לא רוצה שיהיה נתק בנינו ואני דואגת לשלום קרובי האם ח"ו נענש?? אשמח לקבל תשובה תודה רבה!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום.

לגבי הפתיחה והסגירה כשעוד לא שמתם לב, זה לא נחשב חילול שבת בשוגג, כיון שלא הייתם מודעים למלאכה (קוראים לזה 'מתעסק', וזה יותר קל מ'שוגג').

לגבי הפתיחה והסגירה במודעות וכן הכיבוי, זה כמובן חמור הרבה יותר.

לשאלתך - בצורה הכי ברורה - אין דבר העומד בפני התשובה. גם אם עבר אדם על העבירות החמורות ביותר שיש בתורה, ואפילו במזיד או במרד, אם הוא שב בתשובת אמת, הוא מתקן את חטאיו, וחוזר להיות בן אהוב לה'. תראי את דברי הנבואה הנחרצים של יחזקאל בפרקים י"ח ול"ג.

לעניין מה לעשות עם המקרר בפעמים הבאות - כדאי כמובן שתהיה תזכורת על זה ביום שישי, ואולי אפילו לשקול להוציא את הנורה באופן קבוע. כמובן , צריך לדעת שבמקרים החדשים יש עוד הרבה חיישנים שפועלים בעקבות פתיחה או סגירה, וצריך שלמקרר יהיה התקן שבת (פרטים על כך אפשר לברר במכונים ההלכתיים שעוסקים בכך, כמו המכון הטכנולוגי של הרב הלפרין, משמרת השבת, צומת ועוד)

אם זה קורה שוב - אם אפשר להביא גוי, זה הכי טוב, וצריך לא להורות לו ישירות מה לעשות, אלא שיבין לבד.

אם אין גוי - אם הדלת פתוחה, אפשר להניח מגבות באופן שהדלת לא תיסגר לחלוטין ולא ייכבה האור, ומצד שני זה מ יגרום שיחסית לא יברח הקור.

אם הדלת סגורה - אפשר לפי חלק מהדעות לגרום לקטן (עדיף כמה שיותר קטן) לפתוח לצורכו את המקרר בלי שיידע שזה מדליק, ואז כמובן אסור לסגור.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן