שבת "הגדול" או "הגדולה"

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 31/03/20 22:23 ו בניסן התשפ

שאלה

שלום כבודו,

מדוע קוראים לשבת שלפני פסח שבת "הגדול" ולא שבת "הגדולה"?

הרי שבת זה לשון נקבה

תודה מראש ושבת הגדול/ה שלום!

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

מצאנו ששבת בלשון הקודש זה הן לשון זכר והן נקבה.

לשון נקבה, למשל, בשמות ל"א י"ד: "וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-הַשַּׁבָּת כִּי קֹדֶשׁ הִיא לָכֶם מְחַלֲלֶיהָ מוֹת יוּמָת כִּי כָּל-הָעֹשֶׂה בָהּ מְלָאכָה וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מִקֶּרֶב עַמֶּיהָ"

לשון זכר, למשל, בשמות ל"ה ב': "שֵׁשֶׁת יָמִים תֵּעָשֶׂה מְלָאכָה וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי יִהְיֶה לָכֶם קֹדֶשׁ שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן לַיהוָֹה כָּל-הָעֹשֶׂה בוֹ מְלָאכָה יוּמָת: אולם מפסוק זה ניתן לומר שהכוונה דווקא ליום השביעי כלשון זכר, ולא לשם עצם "שבת". יש לנו פסוקים אחרים שמדברים על השבת עצמו (ולא על יום השבת, בלשון זכר) למשל בישעיה נ"ו ב' "אַשְׁרֵי אֱנוֹשׁ יַעֲשֶׂה-זֹּאת וּבֶן-אָדָם יַחֲזִיק בָּהּ שֹׁמֵר שַׁבָּת מֵחַלְּלוֹ וְשֹׁמֵר יָדוֹ מֵעֲשׂוֹת כָּל-רָע".

למעשה, בנוסח עדות המזרח, בתפילת ערבית מתייחסים לשבת בלשון נקבה "וינוחו בה" ובשאר התפילות בלשון זכר "וינוחו בו", וכן בברכת המזון בלשון זכר "השבת הגדול והקדוש הזה. ננוח בו ונתענג בו וכו' ".

שבת הגדול שלום

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן