רעך

חדשות כיפה הרב דוד לוי 13/10/20 09:45 כה בתשרי התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב דוד לוי

שמות כ יד

לֹא תַחְמד בֵּית רֵעֶךָ לֹא - תַחְמד אֵשֶׁת רֵעֶךָ וְעַבְדּוֹ וַאֲמָתוֹ וְשׁוֹרוֹ וַחֲמרוֹ וְכל אֲשֶׁר לְרֵעֶךָ:

האם המילה רעך בפסוקנו אני מבין שזה גם לגוי ?

רבינו בחיי (פסוק אחר – שמות כ יג)

לא תענה ברעך. לא אמר באחיך כמשפט הכתובים (דברים כג) לא תשיך לאחיך, (שם כב) לכל אבדת אחיך, וכיוצא בזה, כי שם אנו דורשים אחיך ולא עכו"ם (גוי) וכאן הזהיר אפילו על העכו"ם כי כן מצינו (שמות יא) וישאלו איש מאת רעהו (גוי) והוא נאמר על המצריים...

תודה ממשה

תשובה

שלום לך,

אכן למילה רעך יש לפעמים משמעות של 'רעך במצוות' ולפעמים שכן רגיל גם נוכרי .

בסיפור יציאת מצרים זה מופיע כשכן, ובד"כ במצוות, בציווי זה נלמד לגבי 'רעך במצוות'.

לגבי עשרת הדיברות - הם ניתנו לעם ישראל ולא לאומות העולם כך שבציווי של 'לא תחמוד' הכוונה לעם ישראל.

לאומות העולם יש איסורי עריות ואיסור אשת איש כנלמד מהציווי לאדם הראשון .

בברכה דוד לוי