ריבית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/09/20 19:08 ו בתשרי התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

ספר החינוך מצוה שמג - שלא להלוות ברבית לישראל (מ)

ויקרא כ"ה, ל"ז

וכן אמרו קצת מן המפרשים שהמלוה מעות לחבירו על מקום שפירותיו מצויין תדיר, כגון חצר ומרחץ וחנות, בלא ניכוי הרי זה רבית קצוצה, ובניכוי הרי זה אבק רבית.

שאלה 1: האם הדוגמא מתאימה (כגון יעקב נתן הלוואה לשמעון 10.000 ש"ח על תנאי שהוא ישתמש בחנות שלו חצי שנה. ולא קיזז מהלוואה כלום – זו ריבית קצוצה)

שאלה 2: איך יתכן ריבית מדרבנן אם מקזז ?

אבל המלוה מעות בלא ניכוי על מקום שאין פירותיו מצויין תדיר, כגון שדה וכרם, שאין פירותיו מצויין כי פעמים בהם ההוצאה מרובה על השבח, הרי זה אבק רבית. ובניכוי הרי זה מותר.

שאלה 3 האם הדוגמא נכונה ? (כגון שמעון הלווה לינקלה 100,000 ש"ח ובתמורה קיבל פרדס תפוזים לשנה, שמעון קוטף בהמשך תפוזים ולא מוריד שווים מסכום ההלואה זה אסור זה אבק ריבית. ואם מוריד מקרן ההלוואה מותר).

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

שאלה 1: האם הדוגמא מתאימה (כגון יעקב נתן הלוואה לשמעון 10.000 ש"ח על תנאי שהוא ישתמש בחנות שלו חצי שנה. ולא קיזז מהלוואה כלום – זו ריבית קצוצה)

- כן. זו וודאי ריבית קצוצה מפני שרווח החנות כולו רק ריבית.

שאלה 2: איך יתכן ריבית מדרבנן אם מקזז ?

- אם הרווח של השימוש בחנות במשך חצי שנה הוא 15,000 ש"ח, והניכוי להלוואה הוא 10.000 ש"ח, יש כאן ריבית של 5,000 ש"ח - כי בסופו של דבר, המלווה זכה ברווחים של 15,000 על הלוואה של 10,000.

שאלה 3: האם הדוגמא נכונה ? (כגון שמעון הלווה לינקלה 100,000 ש"ח ובתמורה קיבל פרדס תפוזים לשנה, שמעון קוטף בהמשך תפוזים ולא מוריד שווים מסכום ההלואה זה אסור זה אבק ריבית. ואם מוריד מקרן ההלוואה מותר).

- הדוגמה נכונה מפני שמדובר בפרדס שנמצא על במקום גרוע, כך שלא תמיד יש ממנו יבול. שמעון משקיע בפרדס סכומי כסף כדי לעדור, לזבל ולהשקות. אפשר שבעונת הפרי יהיו מעט פרות שאפילו לא יכסו את ההשקעה שלו. מפני שאין כאן בטחון שיהיה לשמעון רווח, אי אפשר לומר שזו ריבית קצוצה. אבל מכיוון שיש סיכוי רב שכן יהיה לו רווח, זהו אבק ריבית.

שמח תמיד על שאלותיך - נזכה כולנו בעז"ה להגדיל תורה ולהאדיר!