קשקשתי על שולחנות בית הספר ותחנות אוטובוס

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 14/02/20 09:51 יט בשבט התשפ

שאלה

שלום הרב!!

למה אסור לי לקשקש על שולחנות בית ספר או תחנות אוטובוס??

זה לא מבזבז או משהו ולא נראה לי שזה מפריע למישהו פרטי..

ועוד משהו.. הרבה פעמים אני בטעות מקשקשת איך אפשר לכפר על זה??

תשובה

שלום וברכה,

משאלתך ניכרר שמובן לך שאסור לקשקש על שולחנות בתי ספר או תחנות אוטובוס. וכל מה שאת רוצה לדעת זה מה הסיבה לכך?

התשובה היא שזה ממש נזק. ואסור להזיק לאחרים.

האם היית רוצה שמישהו יבוא לבית שלך ויקשקש על השולחן שלך? על קירות הבית שלך מבחוץ או מבפנים?

זה בוודאי נזק, ולכן זה אסור מן התורה.

כתבת: "לא נראה לי שזה מפריע למשהו פרטי".

זה בהחלט מפריע לכל מי שישתמש בשולחן בית הספר אחרייך. וכן לכל מי שמגיע לתחנה ורואה אותה מקושקשת זה גורם תחושה לא נעימה.

אך מעבר לכך, זה לא שלך, ואסור לך להשחית ולקלקל דברים שאינם שלך.

חשוב שתדעי, שיש גם מושג שנקרא רכוש הציבור (וכן רכוש המדינה), וגם בו אסור להזיק. ואולי זה אפילו יותר חמור, משום שזה נזק לרבים.

שאלת: "איך אפשר לכפר על זה?"

אם יש מקום מסוים שהזקת שם (כגון בבית ספר) צריך לשלם על הנזק לאותו מקום.

אם זה רק קשקוש קל, אולי אפשר לתקן על ידי מחיקה של הקשקוש.

לפעמים הדרך הטובה זה לפנות למנהל/ת ולשאול אותו/ה, מה עלייך לעשות, כדי לתקן את הנזק.

באופן כללי, אדם שהזיק את הרבים, ואינו יודע כיצד להחזיר את מה שהזיק, צריך לתרום לצורכי רבים.

לדוגמה, לתת תרומה לבית הכנסת ששם רבים מגיעים ונהנים מכך.

וכמובן, לחזור בתשובה, זה להחליט שמהיום תשתדלי להפסיק לקשקש על מקומות ציבורים.

בהצלחה רבה

הלל