קשה לכוון בתפילה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/01/20 12:20 טו בטבת התשפ

שאלה

שלום הרב,

יש תקופות שמאוד קשה לי להתרכז בתפילה עד כדי שאני ממלמלת את המילים סתם כך ואפילו לא זוכרת מה אמרתי, וברגעים כאלו אני חושבת לעצמי האם בכלל התפילה שלי שווה משהו אם אין בה שום כוונה... אולי אני פשוט צריכה להבין שתפילה זה דבר שפחות גורם לי להתחבר להקב"ה ולנסות להתחבר דרך דברים אחרים? כי "תפילה ללא כוונה זה גוף ללא נשמה".. אבל אז אני חושבת לעצמי שהרי יש גם את הדעה של מתוך שלא לשמא יבוא לשמא ... אולי להמשיך להתפלל בכל זאת?

מה עלי לעשות? איך אני יכולה לגרום לתפילה להיות חלק ממני ולא סתם מלמול?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,

האמת היא- את צודקת. קשה מאוד לכוון בתפילה. ממש קשה. גם אני לא מצליח תמיד לכוון.

אני רוצה להרגיע אותך, גם גדולי עולם, החכמים שחיו בזמן הגמרא, לא הצליחו לכוון תמיד.

הגמרא בתלמוד הירושלמי מספרת:

1. אמר רבי חייא: אנא מן יומי לא כוונית אלא חד זמן! (מימיי לא כיוונתי אלא פעם אחת) בעי מכוונה והרהרית בלבי ואמרית: (רציתי לכוון, ואז אני מהרהר בליבי ואומר) מאן עליל קומי מלכא קדמי ארקבסה אי ריש גלותא (מי יעלה לפני המלך, ארקבסה או ראש הגלות).

2. שמואל אמר: אנא מנית אפרוחיא. (אני מניתי אפרוחים באמצע התפילה)

3. א"ר מתניה אנא מחזק טיבו לראשי דכד הוה מטי מודים הוא כרע מגרמיה. (אני אומר תודה לראש שלי שכורע מאליו ב'מודים')

-ירושלמי ברכות פרק ב הלכה ד-

מה זה מלמד אותנו? שכוונה בתפילה זה לא "כן או לא", אלא עבודה עצמית, עבודת המידות והמחשבה, ולאט לאט מתקדמים. וגם כשמתקדמים, לפעמים יש תפילה 'חזקה', ולפעמים תפילה סתמית. וזה נורמלי.

לכן, לשאלתך: בטח להמשיך ולהתפלל.

איך נגרום לתפילה שלנו להיות משמעותית? הנה כמה טיפים שעוזרים לי:

א. להבין אותה. לשבת עם הסידור, לא בזמן התפילה, ולעבור עליו. אני ממליץ לכתוב על הסידור שלך, בצד, את התובנות. זה ייקח לך שבוע לעבור על כל תפילת 18 אם תשקיעי חצי שעה כל יום.

אחרי זה, התפילה שלך לא תראה כמו לפני.

ב. לעשות לעצמך 'נקודות ביקורת' במהלת התפילה. ברכות שבהן את מתמקדת בחזרה אם הלכת לאיבוד.

ג. תנאים סביבתיים: לנתק את הטלפון (לא 'שקט'..), להתפלל בבית כנסת, להיות נינוחה.

ד. לשלב תפילות אישיות וכלליות בשפה שלך בתוך הברכות (ניתן להוסיף בכל ברכה לפני "כי אתה.." או בברכת שומע תפילה).

ה. ללמוד ספר טוב על התפילה. אני ממליץ על "עבודת הרצון" של הרב אילן ציפורי. או הספר "שפתי תפתח" של הרב חיים וידל. "ואני תפילה" של מורי ורבי הרב שרקי. ויש גם "טללי חיים תפילה" של החלבן. למיטיבי לכת: שיטת התבוננות ודמיון של האדמו"ר מפיאסצנה בספר "בני מחשבה טובה".

בהצלחה רבה!

אם תהיה שאלת המשך, אפשר לשלוח שאלה חדשה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן