קטיף פירות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/10/18 12:29 ח בחשון התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

בעיר בה אני מתגורר יש גן ציבורי לרווחת התושבים ובו בין היתר יש עצי פרי (בעיקר פירות הדר).כפי שציינתי הגן הינו ציבורי ופתוח לכולם, השאלה היא האם מותר לקטוף מפירות הגן? האם אין כאן משום גזל? כמו כן האם צריך לחשוש לעניין תרומות ומעשרות, עורלה,ונטע רבעי? כמו כן, ראוי לציין שאנחנו בעיצומה של העונה, והעצים עמוסים בפירות, כך שלרוב הפירות נושרים ונרקבים על הארץ, נרקבים על העץ, או שהם מופקרים למאכל הציפורים, וחבל. כך או כך נראה לי תמוה שהציפורים אוכלות באופן חופשי ואנחנו לא, מה לא מגיע גם לנו? (נאמר בבדיחות הדעת)

בהקשר זה, (כפי שאתה ודאי יודע ערים רבות נוטעות בשטח רשויותיהן עצי פרי, בד"כ בצירי תנועה מרכזיים, בצידי הדרכים ואף בגנים ציבוריים) והשאלה היא האם אדם יכול לקטוף פירות ממקום שאין הוא מתגורר בו?

תודה

חיים

תשובה

שלום וברכה

יש היבטים שונים לשאלה זו.

אם אכן הרשות המקומית אף פעם לא קוטפת את הפירות, וכך אכן נראה - פירות אלה הם חלק מההנאה שהרשות המקומית עשתה לטובת הציבור, ומותר לקטוף אותם, תוך זהירות מרובה שלא לפגוע בעצים, ולא לגרום נזק כלשהו.

ההתייחסות אליהם כהפקר משמעותה גם שאין חובה להפריש תרומות ומעשרות.

כל טוב