קושיה על הקב"ה שגורם ירידה בעסקים אחרי צדקה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 17/07/19 15:18 יד בתמוז התשעט

שאלה

היי כבוד הרב.

מזה מספר שנים אני נותן מעשרות וצדקה, וככל הידוע לי מצוות מעשר היא המצווה היחידה שהקב"ה אומר שמותר לבחון אותו בה.

מעולם לא החסרתי מעשרות, אלא תמיד נתתי יותר. מעולם לא פספסתי אפילו פעם אחת.

תמיד נתתי לאברכים, ישיבות, כוללים ומשפחות עניות.

אני בחודש של מצוקה כלכלית, ואני מנסה להבין אם זה הרגע שבו "בחנתי" לכאורה את הקב"ה? אני עצמאי, ועד היום הכנסתי משכורת טובה מאוד. לצערי העסק ירד בהדרגה, מקור ההכנסה היחיד שלי כעצמאי הלך לטמיון.

עוברים בי הרהורי שאלה ושאלות רבות כלפי אלוקים, איך למרות ההבטחה של הקב"ה ולמרות שאמר שנבחן אותו בזה, אני מוצא את עצמי ללא מקור הכנסה אפילו?

תשובה

שלום

אמנם הרמ"א כתב שמותר לבחון בזה את ד', אך חלקו עליו חלק מהנושאי הכלים בשו"ע, שבחנוני נא בזאת נאמר רק על מעשרות מחקלאות א"י, ולא מצדקת ממון. אמנם מהש"ך וערוה"ש משמע כרמ"א.

על כל פנים, השו"ע כתב שמצדקה לכל הפחות לא נהיים עניים. וזה לכולי עלמא.

מה שירד עסקך, אין לדעת מה ההשגחה מסובבת בזה. אך יש לתלות את הצער הזה בעבירה שאתה חושש שיש בך, ואם פשפשת ולא מצאת, תלה בביטול תורה. מה שנאמר שצדקה מעשירה, הוא רק אם אין עוון שמעכב, שהרי אמרו שהדורך על לחם מעני, ועוד.

אמרו חז"ל, אוקירו לנשייכו כי היכי דתתערו, לכן תקפיד לחזק אצל אשתך את הקניה של דברים הצריכים ליופיה ולשמחת חייה.

יה"ר שתשרה ברכה במעשה ידיך.

כל טוב