קדיש על נפל

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 01/12/19 00:44 ג בכסלו התשפ

שאלה

האם יש מקום לאמירת קדיש על עובר שנפל בשבוע 23? אני יודע שאין חובה אך האם כדאי לומר בכל זאת? יש לזה בכלל מקום? אולי בכלל אסור?

תודה

תשובה

שלום וברכה,

מטרת אמירת קדיש על נפטר, זה כדי לעשות עילוי נשמה לנפטר.

לנפל, עדיין לא נכנסה אליו הנשמה במילואה ולא ירדה לעולם, ולכן אין צורך לומר קדיש עליו.

בכל אופן, נחמה פורתא יש לכם בתשובתו המחזקת של הרב משה פיינשטיין זצ"ל כדלהלן, לאדם ששאלו האם נפלים יקומו בתחיית המתים?

"הנה בדבר שאלתך אם נפלים יקומון כשיבא זמן תחיית המתים במהרה, הנה רבינא דהוא בתרא שהלכה כמותו אמר בסנהדרין דף ק"י ע"ב על קטן מאימתי בא לעוה"ב שהוא משעה שנזרע ופרש"י משעה שנקלט הזרע במעי אשה אפילו הפילה אמו ונמחה יש לו חלק לעתיד והביא דהכי אמר בכתובות נבלתי יקומון לרבות נפלים, הרי מפורש ברש"י דלעמוד בתחיית המתים וחיי העולם הבא הם בדין אחד וא"כ מפורש שכשיגיע זמן תחיית המתים יחיו הנפלים כגדולים צדיקים שהם הא ודאי נקיים וטהורים מכל חטא, ובכתובות דף קי"א ע"א שמביא רש"י ששם איירי ממש לענין תחיית המתים הרי כו"ע בין ר"א בין ר' אבא בר ממל מודים דנבלתי יקומון הוא לנפלים שיקומו לתחיית המתים בין שבארץ ישראל בין שבחוץ לארץ אלא שבחו"ל יהיה ע"י מחילות ולהם פשוט שלא יהיה בצער כי הם לא חטאו בשום דבר ולכן תהא בטוח שבמהרה שיעלה רצון השי"ת שהוא הזמן לתחיית המתים יהיו לך אחים צדיקים שלא טעמו טעם חטא מעולם".

שתשובה זו תחזק גם אתכם, ושהקב"ה ימלא חסרונכם בשמחה בקרוב.

ברכה והצלחה