קדיש וירטואלי בשיחת וידאו ZOOM

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/04/20 22:04 י בניסן התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום,

עקב מצב התפשטות מחלת קורונה והנחיות של משרד הבריאות של ביטול מניינים ותפילה רק ביחיד.

א. לאור המצב האם הדבר נכון "להשלים מניין וירטואלי" לאמירת הקדיש וירטואלי בשיחת וידאו ZOOM?

ב. האם אין כאן בעיה אם עשרה אנשים שלא נמצאים במקום אחד?

ג. האם אין כאן בעיית שינוי קול?

ד. האם גם אין כאן בעיה באמירת "אמן יתומה"?

שאלות דומות לגבי סיום מסכת בערב פסח להתיר "צום בכורות".

א.האם מותר לומר קדיש וירטואלי בשיחת וידאו ZOOM אחרי סיום המסכת בנוכחות 10 משתתפים וירטואליים?

ב. האם יש חובה לומר קדיש הזה כדי לצאת ידי חובה של סיום ולהתיר "צום בכורות"?

ג. האם זה בסדר שכל משתתף יסעד סעודת סיום בביתו ויצא כך ידי חובה?

בברכת פסח כשר ושמח,

פנחס

תשובה

שלום וברכה

אל אמירת הקדיש כתבתי כאן:

https://bit.ly/2JuqmHy

איני חושב שיש מושג כזה של מניין וירטואלי. מעבר לבעיה של שינוי קול, ובעיקר העובדה של השהיית הקול, נראה לי שפשוט זה לא מניין ולא עשרה שנמצאים ביחד לאמירת דבר שבקדושה.

בד בבד, אני מציע בקישור לעיל את הדרך של לימוד משניות ו'צבירתם' לסיום שייאמר עם שיבת המניינים למקומם, ואז ייאמר בו גם קדיש כולל לכל הימים שלא יכולנו לומר את הקדיש.

כל טוב ושמחת חג