למה לצניעות נשים יש חשיבות ודרישה חמורה יותר מצניעות של גברים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/08/19 09:12 יב באב התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

מעסיקה אותי כבר זמן מה השאלה למה הרבנים והחכמים מייחסים חשיבות גבוהה מאוד לצניעות נשים אך לצניעות גברים אין כל כך הרבה פירוט.

הרי בתורה כתוב: "...לא יהיה כלי גבר על אשה ולא ילבש גבר שמלת אישה.."

למה מהפסוק הזה רבנים קבעו כי צניעות אישה זה חצאים מתחת לברך וחולצת שלושת רבע (או אפילו איסור על הליכה בנעלים פתוחות, חצאיות עד הרצפה וכו')

אך לגבר סממני הצניעות מאוד מאוד מטושטשים, ולא ברורים.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הנושא של צניעות נשים ראוי להיות נדון בין נשים. לכן חיפשתי ומצאתי תשובה יפה שנכתבה על ידי אישה: הרבנית נחמה - מתוך אתר 'אקשיבה',

לא הבאתי את כל התשובה - את יכולה למצוא את התשובה בקישור להלן

http://www.akshiva.co.il/%D7%A6%D7%A0%D7%99%D7%A2%D7%95%D7%AA/%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%A9-%D7%94%D7%91%D7%93%D7%9C-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%92%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A2%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9F-%D7%A6%D7%A0%D7%99%D7%A2/

כשאנחנו מתלבשים אנחנו מנסים לשדר על עצמינו משהו. לבוש זה סוג של הצהרה על האופי שלנו, על ההשתייכות החברתית שלנו ועל כל הנגזרות מכך. גם חילוניות מתלבשות בניואנסים משלהם שבזה הם מגדירות את עצמן, אני רטרו ואני תל אביבית, אני סטייליסטית, פאנקיסטית, וכו'. אך ללבוש עוד נדבך בהקשר של שני המינים הנשים והגברים בואי ננסה להבין.

בעולם החילוני נשים נוטות ללבוש הרבה יותר חשוף מגברים, נשים הם אלו שמסתובבות עם מחשופים עמוקים וחצאיות קצרות ובלי שרוולים בעוד הגברים באופן כללי הרבה יותר מכוסים.

מנגד גברים מפגינים לראווה דברים אחרים כגון: שרירים, שעוני יוקרה, ומכוניות פאר.

מדוע? כל אחד מהמינים מנסה לדווח על היתרונות שלו, יתרונות שהצד השני מחפש.

נשים מחפשות בבני זוג, ביטחון. חלק ממנו הוא בטחון כלכלי, ולכן גברים מפגינים לדוגמא את ההצהרה הון שלהם על מנת לשדר נשים, אנחנו שווים, תבחרו בנו. גברים לעומת זאת מחפשים נשים יפות ולכן נשים בעולם מפגינות את היופי שלהן. הם מתערטלות ואומרות הנה אנחנו יפות תבחרו בנו. הן מנסות למשוך בצורה מינית את הגברים כיון שזה הקלף החזק שלהן. זהו המקרה הקיצון ממנו נוכל ללמוד על עצמינו.

ללבוש שלנו יש אמירה עלינו כאנשים. ויש לו אמירה עלינו כנשים בהקשר המיני.

ההוראות של צניעות אלו הוראות שמנסות לצמצם את החלק המיני של נשים בהופעה שלהם בפומבי. כלומר אין שום בעיה ויותר מכך אישה צריכה להיות מטופחת ויפה. בנות ישראל השבח שלהם הם היופי שלהם אבל יש יופי, ויש יופי שהוא בעל אופי מיני, הוא מיועד למשוך גברים בצורה מינית וזה היופי שאנחנו נדרשות להסתיר.

אנחנו לא רוצות שיראו אותנו כסחורה בשוק. אנחנו לא רוצות שיראו ויעריכו אותנו רק לפי המראה החיצוני שלנו. יש לנו הרבה מעבר לזה יש לנו אישיות, אופי רצונות וחלומות ספציפיים שלנו כבנות אדם.

אנחנו לא מוכנות שהחלקים היותר חייתיים בנו יסנוורו אנשים.

אנחנו לא רוצות להיות כמו חפץ שניתן למדוד אותו אם הוא יפה או לא. שאנחנו מחפשים בני זוג אנחנו מחפשים גם את הדברים החיצונים אבל לא רק אותם.

ויותר מזה אנחנו לא רוצים להתבלבל מהדברים הללו. אנחנו לא רוצים שההגדרות החיצונית שבחיי היום יום פחות יעזרו לנו. על מנת כן אנחנו מנסים להתלבש בהתאם. כמו שכתבתי למעלה, גברים בדרך כלל פחות מפגינים מיניות בלבוש שלהם כיון שהקלף בו הם מנסים למשוך נשים הוא לא זה, גם בחברה החילונית הם לבושים ומכוסים. ולכן התורה נותנת לנשים הוראות להתלבש בצורה צנועה. שמסתירה את החלקים המיניים שקיימים בנו כנשים (וטוב שהם קימיים ויש להם זמן ומקום) אבל לא בפומבי לא לכל אחד, אנחנו לא סחורה בשוק אנחנו לא צייד. ההוראות של צניעות אלו הוראות שבאות להגן עלינו לא רק כנשים אלה כחברה, שלא נחווה אחד את השני רק מהמקום החיצוני. זה בא לעזור לנו כנשים שלא נהפך לצייד קל, ובא לעזור לגברים שיכולו לראות אותנו ולהתייחס אלינו מעבר למראה החיצוני שלנו אלה לראות ולהתייחס אחד אל השני כבני אדם.