צניעות לאישה ו צניעות בתוך המשפחה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/01/19 11:57 כד בשבט התשעט

שאלה

שלום הרב ברצוני לשאול אותך כמה שאלות!

1.האם מותר לאח לראות את אחותו רוקדת/שרה?

2.האם מותר לבנות לראות קליפים לא צנועים של שירים?

3.האם מותר לראות בנות מתחת לגיל 9 רוקדות שהם לא צנועות?

4.האם מותר לאישה לקרוע לעצמה את קרום הבתולים?

5.האם מותר לאישה לשהות בחוף מעורב?

6.האם מותר לאישה להסתכל על גבר כאשר נהנת מיופיו?

7.האם מותר לשמוע שירת נשים בטלפון?

8.והאם לשמוע שירת נשים זה איסור דאורייתא?

תשובה

לשואל היקר שלום,

שמח לקרוא על רצונך לקיים את דבר ה' בשלמות מתוך דבקות ואמונה בבורא עולם.

1. אסור. דיני קריבה לעריות חלים גם בתוך המשפחה. ואמנם, כל עוד היא קטנה, מותר. ובכל זאת, נראה לי לומר שמעל גיל מסויים (נניח 10~), מדין חינוך, יש להרגיל להרחקה כמו שצריך.

(מקורות: פירוש המשנה לרמב"ם סנהדרין ז,ד | שו"ת בצל החכמה ג,יב | שולחן ערוך אבן העזר א,ז)

2. ישנם שני איסורים בהרהור.

א. אמרה התורה "ונשמרתם מכל דבר רע", מכאן למדו בגמרא 'אל יהרהר אדם ביום ויבא לידי טומאה בלילה'. אסור להביט באישה (אפילו צנועה) אם זה יגרום לאדם לבוא לידי הוצאת זרע לבטלה. איסור זה אינו שייך בנשים שלא קשורות להוצאת זרע.

ב. אמרה התורה "ולא תתורו אחרי עיניכם", שזה איסור להרהר הירהורי זנות כשלעצמם. עצם ההרהור הוא איסור בפני עצמו ללא קשר לתוצאות העלולות לבוא לידי כך.

לכן: אין איסור כללי לאישה להסתכל על גבר מה שקיים לגבי גבר. אולם אם זה *מביא אותה לידי הרהורי זנות* זה אסור.

(מקורות: כתובות מו | ראה סעיף 6)

3. כאמור לעיל בסעיף 2, יש איסור בהרהור על אישה. נראה לומר שילדה שיש לה סימנים של אשה, יש איסור להסתכל עליה בחוסר צניעות אפילו שהיא מתחת לגיל שתים עשרה.

4. תלוי מה הסיבה לכך. באופן בסיסי אסור לאדם לפגוע בגופו ללא צורך. ונשמרתם מאוד לנפשותיכם. במידה ויש צורך בדבר – תעשה שאלת חכם.

(מקורות: תוספתא בבא קמא פרק ט לא | משנה בבא קמא פרק ח משנה ו בסופה | גמרא בבא קמא צא | רמב"ם הלכות חובל ומזיק פרק ה הלכה א | שולחן ערוך חושן משפט סימן תכ סעיף לא)

5. אם היא לא נכנסת למים, ורק יושבת שם, אפשר להקל במגבלות האמור בסעיף 6 ובסעיף 2. יחד עם זאת, עצם ההימצאות של גברים ונשים ללא הפרדה באופי כזה של קלות ראש הוא לא ראוי לדעתי. *רחצה מעורבת אסורה* גם בבגדי ים צנועים.

6. ראה לעיל סעיף 2. האיסור להסתכל על נשים לא צנועות נובע ממצוות 'לא תתורו', האיסור לגרות את היצר, והאיסור להתענג ממי שאסור להתחתן עימו. מצווה זו לפי ספר החינוך נוהגת גם בנשים, כדבריו: "נוהגת בכל מקום ובכל זמן בזכרים ונקבות, שגם להן אסור להרהר אחר האנשים זולתי בבעליהן".

ואולי באישה פנויה על איש פנוי, כשלא מעורר לגירוי יצר זנות אפשר להקל.

(מקורות: אגרות משה אבן העזר חלק א סימן סט | יביע אומר חלק א חלק אורח חיים סימן ו ובמילואים שם | ספר החינוך מצווה קפח)

7. בשמיעת קול אישה יש לכאורה שני איסורים: א. קריבה לערווה – שמיעת קול של אישה גורם לרצון לקרבה עם אישה שאסור להתחתן איתה. ב. הרהור – שמיעת קול יפה של אישה עלול לגרום להרהורי עבירה אצל השומע.

לגבי דין קריבה יש שהתירו בפנויה, כי מותר להתחתן עימה. מדין הרהור, כל עוד השומע לא מכיר את הזמרת ואת המראה שלה, יש שכתבו להקל.

להלכה: מותר בתנאי שלא מכיר את הזמרת. אני מסייג את ההיתר בכך שכל אדם מכיר את עצמו האם גם כשלא מכירה הדבר גורם לו להרהור (להרהורי עבירה יש מרכיבים נוספים כגון: סגנון השירה, עוצמה, אוירה וכו').

(מקורות: יביע אומר חלק א או"ח סימן ו | הלבוש אבן העזר כא,א)

8. יש מחלוקת בדבר. לחלק מהאחרונים זה איסור מן התורה שנאמר "לֹא תִקְרְבוּ לְגַלּוֹת עֶרְוָה", והרמב"ם סובר שגם ההרחקות הן מהתורה. לרוב הפוסקים מדובר באיסור חמור *מדברי חכמים*.

(מקורות: תוספות יומא לט, ד"ה כלה | רמב"ם איסורי ביאה פרק כא | שדי חמד ק, כלל מב | נשמת אדם כלל יד | יביע אומר חלק א או"ח סימן ו)

בשולי הדברים אומר, שמשאלותיך ניכר שנושא זה מעסיק אותך ביותר, יש סדרת ספרים הנקראת 'את צנועים חכמה', שם יש מאמרים בנושאי צניעות בשפה ברורה ומעמיקה. מומלץ.

בהצלחה רבה בהמשך!