חצאית שמכסה את הברך - למה בעצם?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 12/11/19 18:27 יד בחשון התשפ

שאלה

מדוע צריך לשמור על אורך החצאית כך שתכסה מעל הברך?

תשובה

לשואלת היקרה שלום רב.

כל הכבוד על השאלה. זהו נושא מאד משמעותי היום, אבל לצערנו יש עליו הרבה מאבקים מבלי לברר בדיוק את מהות הענין.

אז קודם כל, הגמרא אומרת 'שוק באשה ערוה' - כלומר האשה צריכה לכסות את השוק. לרוב השיטות מדובר בחלק התחתון של הרגל - מה שקוראים היום 'שוק', אבל למעשה התקבלו הדעות המקילות שמדובר בחלק העליון של הרגל. אז התשובה הכי פשוטה - זוהי ההלכה - שצריך ללבוש חצאית כך שהרגל עד הברך - כולל הברך - תהיה מכוסה בכל מצב. כמובן שמי שהולכת עם חצאית ארוכה זה דבר מאד ראוי ויפה.

זה מבחינה 'טכנית', אבל מה מבחינה מהותית?

אני חושב שצריך כאן להסביר משהו קצר על היחס בין יופי לצניעות:

בנות (ולפעמים גם בנים) אוהבות להתלבש בצורה יפה, אוהבות בגדים יפים וכו'. זה דבר מצוין ואין בו שום פסול. אדרבה, אנחנו יודעים שמסופר על האמהות שהיו יפות וגם שהיה להן תכשיטים. התורה לא מתכוונת בשום אופן שהאשה תהיה מכוערת.

אבל, מצד שני, אנחנו יודעים שכל דבר בעולם הזה צריך איזון. כפית סוכר בתה זה מצוין. חצי כוס סוכר זה כבר מוגזם.. גם היופי צריך איזון בכל מיני מובנים. צריך לשים לב שלא מתעסקים איתו יותר מדי. שהוא לא נהיה מרכז החיים, והכי חשוב - שלא שופטים אנשים על פי היופי שלהם אלא על פי הפנימיות שלהם.

נוסף לאיזון הכללי, צריך לשים לב לצניעות במובן המיני. כאן ההלכה מדריכה אותנו לשים לב שהתחום המיני הוא חלק מקשר עמוק וטהור בין איש ואשתו ולא עניין שהוא פרוץ לעין כל. לצערנו הרב, תמיד יש באופנה בגדים ומוסכמות שגורמות בעיות בדיוק בתחום הזה. אני חושב שכל מי שרגיש לתחום הצניעות שם לב לכך שחצאית קצרה מבליטה דברים שראוי שיהיו מוצנעים.

אני רוצה לחדד עוד עניין נוסף. ההלכה מדריכה אותנו ללכת עם כללים מסודרים. להגיד - תלכי בחצאית צנועה זה הדרכה כללית מדי, שהיא כמובן תמיד נכונה, אבל היא לא מספיקה. לכן, ההלכה מגדירה - החצאית צריכה תמיד לכסות את הברך ובסופו של דבר זה מה שמחזק את הצניעות

באופן כללי - ביחס לבגדים אני מאד ממליץ על החוברת 'בשר ורוח' - אפשר למצוא אותה כאן:

www.olam-jew.com › maamarim › basar-veruach

בהצלחה רבה!

טוביה