פסוק מספר דברים וביאורו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 31/07/19 23:48 כח בתמוז התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב!

יש לי שאלה המבוססת על הפסוק הזה: "לא תוסיפו על הדבר אשר אנוכי מצווה אתכם ולא תגרעו ממנו לשמור את מצוות ה' אלוקיכם אשר אנוכי מצווה אתכם" (דברים, פרק ד, פס' ב) לפי מה שאני מבינה מהפסוק זה אומר שאסור לנו לשנות שום דבר מהתורה, לא להוסיף ולא להוריד, לא להחמיר ולא להקל, האם אני צודקת?

אם כן, אם כך מה חכמים עשו?יש דברים שהחמירו בהם ויש שהקלו בהם.

אם לא, למה?

בתודה מראש

תשובה

שלום

הפסוק הזה אומר שאסור לנו להוסיף או להוריד במקומות שהתורה הגדירה בדיוק את המצווה.

למשל, (כפי שרש"י על הפסוק מביא) התורה אמרה לשים בתפילין ארבע פרשיות, וליטול ארבעה מינים בסוכות, אז אסור לשים 3 או 5 פרשיות בתפילין, ולא ליטול 3 או 5 מינים.

חכמים, בכל מקום שעשו זה מבוסס על התורה.

במקומות שהם עשו סייג, כלומר הרחקה, זה מבוסס על לימוד מפסוקים, שלפי דברי חז"ל מחייבים את חכמי הדורות לעשות סייג ולהרחיק את האדם מן העבירה (ויש לזה תוקף שונה ממצוות התורה הרגילות).

או למשל, כאשר הקלו בדברים מסוימים, כמו בפרוזבול או בהיתר עיסקה, הכל מבוסס על עקרונות התורה ועל המגמות שלה. כך שאין באמת חריגה מדברי התורה.

כל טוב