עסק שעובד אוטומטי בשבת בלי לחלל שבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/02/20 09:46 כג בשבט התשפ

שאלה

שלום רב,

אני מהנדס תוכנה ואני רוצה להקים שירות תוכנה סטארט אפ אינטרנטי שנותן שרות בכל העולם תמורת תשלום חודשי ,השרות עובד אוטומטי ,אבל הוא עובד גם בשבת כי אני נותן שירות ללא יהודים ואני לא יכול להגיד להם לא להשתמש במוצר שלי בשבת כי אז הם ילכו למישהו אחר.

אני לא יעבוד בשבת ולא יעסיק אנשים שיעבדו בשבת, אבל האם מותר לי להפעיל את השירות על אוטומט בשבת גם? אני ירוויח כסף גם בשבת, האם זה מותר?

אם תשובתך שלילית, אז זה בעיה להרבה חברות הי טק בישראל שהם מנוע הצמיחה העיקרי של מדינת ישראל, אז אנא תן לי תשובה שכוללת מחשבה עמוקה.

בברכה.

תשובה

לשואל שלום,

אין בעיה להפעיל אתר שנותן שירות אוטומטי בשבת עבור מי שאינם יהודים.

כל מה שנאסר ב "שכר שבת" הוא דווקא רווח הכרוך באיסור. אין שום איסור לגוי להיכנס לאתר בשבת, ומשכך - מותר להשאיר את התוכנה לפעול גם בשבת.

אמנם, קיימת בעיה של 'מראית עין' בעסק של יהודי שפתוח בשבת. אבל נראה לי לומר שבאתר אינטרנט אשר ידוע לכל שפועל אוטומטית, אין מראית עין. ואולי אפשר לציין באיזה מקום מרכזי באתר את העובדה שהוא אוטומטי.

בהצלחה רבה בכל מעשה ידיך.