עגלה ערופה

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 18/08/19 12:44 יז באב התשעט

שאלה

ב"ה

לכיפה

לכבוד כבוד הרב אבנר בן יוסף

מה הטעם עריפה ולא שחיטה ?

האם ניתוק הראש לגמרי ?

דברים פרק כא ד

וְהוֹרִדוּ זִקְנֵי הָעִיר הַהִוא אֶת-הָעֶגְלָה אֶל-נַחַל אֵיתָן אֲשֶׁר לֹא-יֵעָבֵד בּוֹ וְלֹא יִזָּרֵעַ וְעָרְפוּ-שָׁם אֶת-הָעֶגְלָה בַּנָּחַל

אבן עזרא

איתן - תקיף. וערפו שם - יסירו עורף העגלה:

תודה ממשה

תשובה

שלום וברכה,

מצוות עגלה ערופה, נעשית בעריפת הראש ולא בשחיטה רגילה, כדי להראות לנו את חומרת העניין, ולתת פרסום גדול למעשה החמור שנעשה. וכן לתת חרדה לכל המשתתפים בטקס, ואולי גם לרוצח שנמצא באירוע, וע"י ראייתו את כל הטקס, יוער ליבו להודות ולחזור בתשובה.

כמו כן, מצווה זו לא נעשית לצורך אכילה או עבודת בית המקדש, שצריכה להעשות על פי הלכות שחיטה, אלה הוא טקס שנעשה מחוץ לבית המקדש, במקום הרצח.

כמו כן, העריפה בעורף אולי רומזת גם להפניית העורף של הציבור, לבקשת עזרה של אותו האיש שנרצח. ויכול להיות שאם האנשים היו מלווים אותו, ודואגים לשלומו של אותו האיש, היה נמנע רציחתו.

ברכה והצלחה