סעודת מרעים בשנת אבלות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/07/19 12:03 טו בתמוז התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב!

לצערינו כי רב, אבדנו את אבינו לפני כשלושה שבועות.

אני מרגישה שאני שוקעת בדכאון...

אנו בני עדות המזרח, ברצוני לשאול האם לאחר ה"שלושים", מותר לצאת עם עשרה חברים לבית קפה/ למסעדה?! או שזה בבחינת סעודת רעים ואסורה במהלך שנת האבל.

בבבניין ירושלים ננוחם.

תודה,

א.

תשובה

בס"ד

מן השמים תנוחמו

אבלות הוא זמן לקחת פסק זמן, להתבונן מה אפשר ללמוד מהנפטר אלו דרכים טובות הוא השאיר בייחוד לבני המשפחה, אדם צריך לעצור משטף החיים לא לצאת לשמחות או טיולים משמחים או כל דבר שמסיר את מחשבתו. על כן תקנו שגם סעודת מרעות אסורה, אבל אם אתם עושים קבוצת לימוד בודאי שאפשר ללמוד ביחד (כיתה, אוניברסיטה, קהילה וכו') מכיון שאין כאן הסחת הדעת מהאבלות, אבל סעודת מרעות שעניינה קלות ראש אסרו. אבל אם אין זה סעודה ואין שם קלות ראש מיוחדת אפשר לשבת ולדבר ולדון בדברים שונים.

חז"ל לא רצו שאנשים יגיעו חלילה לדכאון בגלל אבלות, אלא רק ללמוד ולזכור את הנפטר ודרכיו הטובים. ועל כן אם חלילה יש שקיעה בדכאון יש לפנות לרופא שיתכן את הדרך הנכונה כיצד יוצאים מהרגשה זו, ואז לשאול מה אפשר לעשות? בד"כ כאשר יש חששות של דכאון (אמיתי) חכמים ורבנים יודעים להקל מאד.

שלא תדעו עוד צער

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי