סעודה מפסקת בסעודה שלישית

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 09/08/19 15:21 ח באב התשעט

שאלה

שלום הרב,

האם בשבת הקרובה, ט' באב, יש הלכות מיוחדות לסעודה שלישית בגלל שזו הסעודה המפסקת של ערב תשעה באב?

תשובה

שלום וברכה,

בסעודה מפסקת בשנה שתשעה באב חל באמצע השבוע יש כמה וכמה מגבלות, עי' בשו"ע או"ח סימן תקנ"ב.

בשנה שהצום חל במוצ"ש פסק השו"ע (או"ח, תקנ"ב, סע' י'): "אם חל תשעה באב באחד בשבת, או שחל בשבת ונדחה לאחר השבת, אוכל בשר ושותה יין בסעודה המפסקת, ומעלה על שולחנו אפילו כסעודת שלמה בעת מלכותו". ועל כן בכל הקשור לסעודה עצמה, מותר לאכול בה בשר וכמה וכמה תבשילין, ולאכול בה כולם ביחד, ועם שירי שבת וזימון, וכמובן יושבים על כיסאות ולא על הקרקע. כללו של דבר אין מראין בסעודה זו שום מנהג אבילות ושום שינוי לרעה משבת רגילה.

אבל, יש לשים לב שהצום נכנס בשקיעת החמה, ולכן, בניגוד לשבת רגילה שיש מתחילים את הסעודה סמוך לשקיעה וממשיכים לאחר מכן, חובה לסיים את הסעודה בשקיעת החמה, וכן לשטוף ידיים אחרי האכילה וכו' לפני שקיעת החמה.

יש להיזהר גם לא לשטוף את כלי הסעודה לאחר סעודה שלישית בעיצומה של השבת, משום איסור "מכין משבת לחול" אלא רק לאחר צאת השבת, שלא אסרו בתשעה באב אלא רחיצה של תענוג. ואם אפשרי להשאיר הכלים ולשטפם לאחר צאת תשעה באב, או לשטוף את הכלים עם כפפות, תבוא עליו ברכה.