נסיעה באוטובוס ללא תשלום

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 25/06/18 12:49 יב בתמוז התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב, ברצוני לדעת אם צריך להחזיר כסף לחברה לפי המקרה הבא:

חזרתי מאיזה מקום ופתאום הרבקו (כרטיס נסיעות באוטובוסים) לא עובד ויש בו כ-80 ש"ח.

לאחר כמה נסיונות לחיוב עם הכרטיס שלא צלחו, והיות ולא היה לי כסף מזומן, הנהג הרשה לי לעלות ולהגיע ליעדי ללא תשלום.

השאלה שלי היא, האם אני צריך להחזיר לחברת האוטובוסים את הכסף על אותה נסיעה שלא שילמתי, כלומר, האם זה נקרא גזל, ואם כן, אז זה גזל של הנהג? או שלהתייחס לזה כהשגחה פרטית ואיני צריך להחזיר כסף זה?

תודה רבה, ושתהיה שבת נפלאה!

תשובה

לשואל שלום,

כל הכבוד על הרגישות לנושא גזל, והרצון האמיתי להימנע מחשש גזל. תבורך.

באופן פשוט, אין לנהג סמכות למחול על תשלום בנסיעה באוטובוס. הוא שכיר בחברת האוטובוסים ולא מוסמך להחליט החלטות כאלה.

זאת ועוד, סיבת המחילה היא טכנית בלבד ולא מהותית.

הראיה היא שאם היה לך מזומן הוא היה דורש תשלום מלא. בעקבות העובדה שהתקלה הייתה ברב-קו הנהג לא הוריד אותך מהאוטובוס, ולכן זה לא גזל, אבל התשלום רובץ עליך מעין 'חוב'.

הראיה לכך שאם 'סתם' לא היה לך כסף, הוא כנראה לא היה מעלה אותך.

לכן להלכה, אתה חייב לשלם את הנסיעה הזאת. כיצד תעשה זאת? בפעם הבאה שתעלה לנסיעה במרחק הזה, בקש מן הנהג לחייב אותך פעמיים (שני "ניקובים" בכרטיס הרב-קו), ובכך תצא נקי.

יישר כח ובהצלחה!