נטילת ידיים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/09/19 11:02 ט באלול התשעט

שאלה

האם מותר ליטול ידיים בבוקר-לאחר קימה משינה, במקלחת שבו נמצאים השירותים ואין הפרדה של וילון בין האסלה למקלחת (יש רק מקלחון)?(הבנתי שקמים אז אסור אפילו ללכת 2 מטר בלי נטילה אבל המטבח שלי בבית זה 10 מטר ממני אז אני לא יודע מה לעשות) תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

תחילה אצטט לך מתוך פניני הלכה:

על פי דברי הזוהר והמקובלים, יש ליטול ידיים סמוך לקימה מהשינה, כדי שלא להשהות את רוח הטומאה על הידיים. וכן צריך להיזהר שלא ללכת יותר מארבע אמות לפני נטילת הידיים שחרית, ולכן צריך להכין מים לפני השינה, ולהניחם ליד המיטה, כדי שמיד עם הקימה יוכל ליטול את ידיו (שע"ת א, ב). ויש שהקילו בזה משום שלדעתם כל הבית נחשב כארבע אמות, וכל זמן שאינו צריך לצאת מהבית יותר ממרחק של ארבע אמות כדי ליטול את ידיו, אינו נחשב כמי שמשהה על עצמו רוח טומאה (שו"ת שבות יעקב ג, א). - - - -

למעשה: לדעת החיד"א, 'משנה-ברורה' (א, ב) ו'בן-איש-חי', יש להקפיד שלא ללכת יותר מארבע אמות לפני הנטילה. לעומתם ישנם פוסקים שמקילים בזה, או משום שכל הבית נחשב כארבע אמות, או משום שכיום רוח הטומאה שעל הידיים בטלה (עי' בירור הלכה ד, א, אוצרות יוסף ב). וכך הוא המנהג הרווח. אולם גם לדעת הסוברים שאין אותה רוח-רעה מצויה כל כך אצלנו, נוהגים להקפיד בכל מה שנזכר בתלמוד, היינו ליטול ידיים שלוש פעמים לסירוגין, ולא לנגוע בפתחי הגוף לפני הנטילה.

מתוך דברי הרב מלמד עולה שיש לך שתי אפשרויות.

1. לסמוך על הדעות המקלות וליטול ידיים במטבח. מפני שאינך יוצא מתוך הבית.

2. אם אתה מעוניין להחמיר, תכין ליד המיטה שלך דלי עם נטלה מלאה מים ומגבת. ותיטול מיד כשאתה יוצא מהמיטה.