נורת זיכרון בבית הנכנסת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/20 07:54 יב באב התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה,

בבית הכנסת הקהילתי עשיתי לזכר משפחת סבי אשר נטבחה בשואה, נורת זיכרון אשר מותקנת בבית הכנסת.

בשנה האחרונה נעשים בבית הכנסת מעשים שאינם על דעתי ובוודאי שאינם לפי דעת תורה (גם אם אנו אנשים מאוד מתקדמים וליברלים..). עזבתי את בית הכנסת ואני מתפלל בבית עד שאמצא בית כנסת שיותר מתאים עבורי.

אני רוצה לשאול האם עליי להוציא את נורת הזיכרון ממקום זה עקב מה שמתרחש שם?

ואם אני מוציא, מה לעשות איתה? להניח בפח אשפה מרגיש קצת לא מכובד...

אודה מאוד לתשובתך היות והדבר מציק לי בנפשי. תודה רבה ובשורות טובות.

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה רגישה ועדינה מאוד מאוד.

נראה לי כי יהיה נכון למתוח את הקו עד הקצה האפשרי, לאמור: גם אם נעשים שם מעשים המנוגדים לעמדה ההלכתית המקובלת, לא להוציא את נר הזיכרון לבית הכנסת, כי הוא הוקדש לשם בהקשר של השואה, וחלק מזכרונה נעוץ בעובדה שכולנו יהודים, ובמשרפות לא הייתה הבחנה בין דרכים שונות בעבודת השם.

כמובן, שאם חס ושלום בית הכנסת הזה הופך למקום שאינו בית כנסת כלל, ופוקעת קדושתו וכדו' - הדברים יהיו אחרים, בשל העובדה שהנר הוקדש ביסודו של דבר לבית כנסת, אך כאמור: לנסות למתוח את הקו ככל שניתן בהקשר זה.

כל טוב ושותפות בכאב