נוסח רס"ג \ ברכות שמע מותאמות לשבת

חדשות כיפה הרב דוד לוי 27/06/19 15:31 כד בסיון התשעט

שאלה

יום מבורך!

לאחרונה חקרתי אודות סידור רס"ג ופשוט נדהמתי כמה שהוא נוח ומחבר.

אני לא מצליח יותר להתפלל בנוסח הקבוע שלי, ומאוד הורשמתי מהסידור הנ"ל, כי אני יכול לשלב יותר מעצמי בתפילת העמידה.

שאלות:

1. האם אני יכול להתפלל מהסידור הזה? הוא מצויין מבחינתי!

אני יודע שההמלצה הראשונה היא לנסות להתחבר לנוסח הקבוע, להבין מה התפילה אומרת וכ'ו... אבל איני שם.

2. הסידור הנ"ל כולל ברכות שמע מנוסחות לשבת. בדיוק כפי שנוסח רומא (איטליה) מתפללים כעת, בתוספת נוסח מיוחד לברכת אהבת עולם. מכיוון שליבה של התפילה עבורי היא ברכות שמע+עמידה, אני מעוניין לאמץ את קריאת הברכות הללו בנוסחי השבת, דבר שיגרום לתפילה להיות מכוונת יותר. האם הדבר אפשרי (בדומה למנהג איטליה\א"י).

3. בסידור רס"ג יש גם ברכות קריאות שמע לנוסח מיוחד למוצאי שבת שכולל אזכרות להבדלה. אני מעוניין לאמץ גם את הנוסח הזה. האם הדבר אפשרי? בסידורו הוא רושם "מי שאומר נוסח זה אין טעות בידו ואין למחות בידו".

4. אני מעוניין לוותר בתפילת יחיד על "עלינו לשבח" כדי להשאיר אותה מיוחדת לראש השנה וסיים ב"ולבא לציון גואל" כמבואר בסידור רס"ג.

5. במידה ואדם קורא "אשרי יושבי ביתך" פעם אחת בתפילת שחרית, ואינו מעוניין לקרוא פעמיים בימים שאין בהם מוסף. האם מומלץ שיקרא מפסוקי דזמרה, או שמא מומלץ מהמזמור שלאחר העמידה?

תודה רבה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום לך,

1. התפילה היא עבודה שבלב ולפי זה נכון להתפלל כחפצך, אלא שחכמים ירדו לסוף דעתו של אדם, וחייבו את הגברים ב שלוש תפילות ביום ללא קשר לרצונם מצבם וכד'. הם גם קבעו מבנה וסדר לתפילה ולא ראוי לשנות.

חכמים לא השאירו לך מרחב פעולה רחב אלא בעיקר להוסיף על המבנה הקיים לפי רצונך.

2. אני חושב שאתה יכול להתפלל בתפילת שבת בנוסח יהודי רומא (כך אני גדלתי).

תעשה זאת בצנעה , בתפילת הלחש וכמובן שכאשר אתה שליח ציבור תתפלל לפי הציבור.

אני מציע שגם את ילדיך תחנך לפי מנהג אבותיך ורק בגיל גדול , הרבה אחרי בר המצווה, תספר להם על השוני.

3. אם רס"ג בעצמו, כפי שאתה מצטט אותו, דוחה מנהג זה ורק מלמד זכות על מי שנוהג כך - אל תאמץ מנהג זה.

4. ויתור על תפילת 'עלינו לשבח' היא טעות.

מעבר לכך שבתפילה זו אתה מחבר את ימי החול לראש השנה, הרי שעיקרה תזכורת לפני היציאה לעיסוקיך - על המטרה הגדולה של חייך - לתקן עולם במלכות שדי.

יש באמירת תפילה זו גם בבחינת בנית יחס נפשי נכון לאומות העולם שאינם יהודים.

5.. התפילות בכל יום מחברות בין צורכי הגוף לצורכי הנשמה. לכן בדורנו שאנו אוכלים (לפחות) 3 פעמים ביום, נכון להקפיד לומר ''פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון' לפחות 3 פעמים ביום..

אם יש לך סיבה רפואית - כמובן שאמירת 'אשרי יושבי ביתך' בפסוקי דזמרא קודמת , מסיבות רבות.

בברכה שה' ישמע תפילותיך

דוד לוי

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן