נוסח אשכנז - נוסח ספרד

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 20/12/19 15:57 כב בכסלו התשפ

שאלה

שאלתי את השאלה הזאת בחברים מקשיבים.

ולא קיבלתי תשובה. אולי כבוד הרב אתה תוכל לעזור.. מדוע אין נוסח אחיד וברור לכולם.

זה היה השיח:

טוביה היקר!

עדיין לא קיבלתי תשובה.

דרך ארץ קדמה לתורה?

זה עדיין מרגיש לי גזעני.

וסותר את מצוות "ואהבת לרעך כמוך".

יש אחרים שנוהגים אחרת, משום שמנהג אבותם אחר, או משום שרבותיהם חולקים על רבותיו.

די ברור להם מה הם עושים ומה לא.

* גם לי בטוח יגיע היום שאחרי כל השאלות אני אדע מה לעשות. כי ככה הדריכו אותי.

אבל בתוך תוכי אני אדע שאת רצון השם אני עדיין לא עושה.

כי זה אומר שאותם חכמים לא ידעו לפרש נכון את סידור התפילה כי אין 2 צודקים יש תשובה 1

יש דרך אחת לקרוא מהסידור! אני בטוחה שאלוהים לא התכוון לתרתי משמע.

תשובה

שלום לך.

השאלה יפה מאוד וכולנו פה אחד עם אחד בנים של השם יתברך.

פעם פעם בכלל לא היה נוסח אחד היו שש מאות אלף נוסחים כל יהודי התפלל בשפה שלו.

אחר כך באו אנשי הכנסת הגדולה ותיקנו לנו נוסח תפילה שהיה נוסח אחד במשך ארבע מאות ועשרים שנה שנות בית המקדש השני.

ואחר כך יצאו בני ישראל לגלות חוץ מחלק נכבד מעם ישראל שגלו קודם לכן בגלות עשרת השבטים לאחר חורבן הבית הראשון.

ובגלות שוב התגלגלו הלשונות והחלנו ללמוד ולדבר בשפת העמים וככה נוצרו נוסחים שונים ואל תשכחי שלא היו בתי דפוס וספרים רק מגילות עור מבית לבית וממשפחה למשפחה.

וזה פלא עצום שבמשך אלף וחמש מאות שנה יש רק כמה נוסחים ספורים:

ספרדי ירושלמי

ספרדי מארוקאי צפון אפריקה

ספרד

חסידים על פי רבינו האר"י זל

אשכנז

תימני שאמי

תימני בלאדי.

אלה המפורסמים זה הכל פלא פלאים.

יתכן שהמשיח יתן לנו נוסח אחד

איני יודע או אולי

כמו בתזמורת ומקהלה כשיש כמה קולות

ומנגינות

זה יפה יותר.

כך או כך זו לא מחלוקת גם במאכלים יש לחוח ויש מטבוחה ויש גפילטע פיש ויש סחינה

ואיש לא רואה בזה גזענות.

אני ברוך השם מכיר את רוב הנוסחים וכאשר אני מגיע לבית כנסת אשכנזי ואקח סידור אשכנזי לא אחליף אותו ואעליבנו ולא אומר זה טוב וזה לא טוב.

כולם טובים.

ואת ההבדלים אני מכיר בעל פה

ושלום על ישראל הנני מקווה שבלי נדר יצא סידורי בקרוב

שיש בו את הכל

ושמו כולנו כאחד אמן.