נדר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/11/18 12:59 י בכסלו התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

לפני כחודשיים סבי נכנס לבית החולים במצב קשה מאוד והבטחתי/ נדרתי לבורא עולם שאם הוא ייצא מזה, אשמור שבת אחת לחודש. ברוך השם הוא יצא מזה, אך בימים האחרונים הבנתי שאסור לידור נדר על פי היהדות. מס שאלות לי אלייך:

1. עד כמה זה חמור נדירת הנדר? כמובן שכשעשיתי זאת לא ידעתי שזה אסור ועשיתי כך מתוך מטרה לקיים

2. האם זה נחשב נדר? ( אמרתי אותו בלב, רק עם עצמי , ללא נוסח מסוים ולא בטוחה גם שהשתמשתי במילים " אני נודרת", אלא נדמה לי ש"אני מבטיחה")

3. בשבת האחרונה, הפרתי לצערי את השבת מס פעמים בודדות. מאחר ואני גרה בבית שאינו שומר שבת ואין לי כרגע פלטה/ מיחם, נאלצתי לשתות מים שחוממו בקומקום ולאכול אוכל שחומם במיקרוגל. האם זה הפרת נדר? ואם כן - איך אפשר לכפר על כך?

4. בעת ההבטחה, אני חושבת ב99% שהבטחתי לקיים את הנדר/הבטחה למשך שנה 1( כלומר - לשמור שבת פעם בשבוע למשך שנה). הבעיה שאני לא בטוחה ב100 אחוזים שאמרתי זאת באותו רגע, אבל זה מה שאני יכולה כרגע, וזה מה שהיה לי בראש עוד לפני תחילת קיום הנדר. האם התנאי הזה בתוקף או שאם אני לא בטוחה לגמרי, אז אאלץ לקיים את הנדר למשך כל החיים? או לחילופין - להתיר אותו לאחר שנה? כמובן שהשאיפה שלי היא לשמור שבת בהמשך, ובתדירות יותר גבוהה, אבל כרגע אני לא מרגישה מוכנה ובשלה לכך, וכשאאעשה זאת אעעשה זאת מתוך בשלות, רצון אמיתי ובחירה חופשית ולא מתוך הכרח לקעים את הנדר.

תודה רבה!

תשובה

ב"ה

שלום.

1. בדרך כלל משתדלים שלא לנדור נדרים . ואם רוצים בכל זאת אז כדאי לומר לפני כן "בלי נדר".

2.לא נחשב כנדר.

3.האפשרות שלך לשמירת שבת היא מוגבלת ומצומצמת ואת צריכה לקבל אומץ ולקבל בינך לבין עצמיך החלטה שאת שומרת את השבת. זה לא קשור לנדר.

4.תתקדמי לאט ובצעדים קטנים. כל פעם תוספי משהו.

והחשוב ביותר שכדאי לך לעשות זה להיות בקשר עם דמות רבנית שאת מכירה ומעריכה במקום מגורייך. והוא או היא יכוונו אותך בדרך העולה .

והעיקר הוא שכל מה שאת עושה תעשי בשמחה .!!

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.