משפחה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 19/06/19 08:53 טז בסיון התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

ברוך השם זכיתי במשפחה מדהימה אבל יש כל מיני דברים קטנים שקורים ואני לא יודעת איך להתמודד איתם. אני בת 16.

(1)למשל יש העדפה מסוימת- אבא שלי מאוד אוהב את אחי הגדול שהוא בן 20. כשאחי מפריע לי לא מעירים לו אבל זה הפוך אז ממש מקפידים עליי.

(2)דוגמא נוספת שקיימת זו אחותי הבכורה שהשנה תהיה בת 24, שהמשפחה פשוט לא מתחברת אליה (בגלל השליליות שהיא מפיצה והציניות הדוקרנית שלה) והיא לא מתחברת אלינו (היא אומרת את זה באופן מוצהר) ואני היחידה במשפחה שהיא סיפרה לי פעם דברים אישיים ויכולה להרגיש איתי בנוח. (היום פחות).

אבל המון פעמים היא פשוט בלתי נסבלת- מעירה לי, מנסה לחנך אותי, מזלזלת בדרך שלי, זורקת אינסוף הערות ציניות (שמחלחלות),פדנטית,אדישה, ילדותית,כפויית טובה, חייבת להגיד את המילה האחרונה... והיד עוד נטועה

ניסו לדבר איתה הרבה פעמים ופשוט אין עם מי לדבר וההורים שלי כבר הרימו ידיים. פירטתי בהרחבה את ההתמודדויות היומיומיות שלי איתה ושל שאר בני הבית כדי להמחיש את התסכול שיש לי... ניסיתי הרבה פעמים לשנות גישה וזה היה לא פשוט ואחרי יום פשוט נשברתי כי זה מתסכל אותי מאוד.

אני לא יודעת איך להתמודד עם המקרים האלה כי מצד אחד,אי אפשר להבליג על האירועים הבלתי פוסקים האלה, ומצד שני אני לא יודעת איך לפתור אותם ועוד בדרך נעימה ולא פוגעת.

(1) המקרה הראשון קורה לעיתים רחוקות יותר מהמקרה השני, אבל הוא עדיין קיים וכשזה קורה אני לא יודעת איך להתמודד עם זה, כי מצד אחד קיים חוסר צדק באופן מובהק שאני נפגעת ממנו ומצד שני צריך לכבד את ההורים...

(2) המקרה השני פשוט מוציא אותי מדעתי ואני יכולה להשתגע ממנה. אני יודעת שאני לא יכולה לשנות אותה (שזה מתסכל) אבל אני לא יודעת איך כן לפתור את הדבר הזה

לפעמים מרגיש לי שהפתרון הוא פשוט לחכות שהיא תתחתן.

הרבה פעמים אני מתעצבנת עליה ואז אני מצטערת על זה כי כנראה שפגעתי בה (במיוחד שאיתי היא יותר בנוח משאר האנשים ומרגיש לי שהיא מצפה ממני ליותר).

אני מתוסכלת כבר המון זמן....

מה אפשר לעשות עם זה (אם בכלל)?

תודה ויום טוב.

תשובה

שלום לך

יחסים משפחתיים הם עניין מורכב. לאורך השנים, כל אחד מאיתנו חווה דברים בתוך המשפחה באופן שונה, זה משליך בין השאר על היחס שלו לשאר בני המשפחה.

אני אנסה לחלק את התשובה שלי לשניים, לגבי כל אחד מהאחים שלך ומקווה שאוכל לעזור, ולו רק בלתת לך נקודת מבט נוספת על הסיטואציה.

נתחיל באח שלך.

אני מרגישה שמה שבאמת מפריע לך פה, זה לא ההערות שלו, כמו שאת מרגישה שהוא הילד המועדף. זה אף פעם לא נעים להרגיש פחות מועדף, ובמיוחד על ידי ההורים. אבל אני חושבת, שלפעמים להורים יש מערכת שיקולים בהתייחסות מסוימת לילד אחד, שאנחנו כילדים שלהם לא מודעים אליה. הרבה פעמים נראה כאילו הורים אוהבים יותר ילד אחד, ומעדיפים אותו, על אף שהסיבה שבגללה הוא מקבל "יחס מיוחד" הוא לא בגלל שאותו אוהבים יותר, אלא כי הוא זקוק ליחס אחר, אינטנסיבי יותר. אני לא חושבת שכל הילדים צריכים לקבל את אותו הדבר מההורים רק כי הם הילדים של ההורים, אלא ההורים צריכים להעניק לכל אחד את מה שחסר לו ומה שיעצים אותו.

תנסי אולי לחשוב במקום על זה שהם מעדיפים אותו, אולי מהכיוון שלך, שלך לא חסר כלום ולכן את לא נדרשת לקבל יחס מיוחד. תשמחי בזה.

מעבר לכך, זה לא אומר שצריך לספוג כל אמירה שלו, מזלזלת או פוגענית ומותר לך לבוא להורים ולהגיד להם, אולי לא בנקודת הזמן שזה ממש קורה, אלא קצת אח"כ כשהעניינים נרגעים, שאת לא מבינה למה הם מצדיקים אותו כשהוא מציק לך. יכול להיות שאולי מרוב שהם רגילים לגונן עליו, הם לא שמים לב שהם עושים את זה גם בזמן שצריך להוכיח אותו? ההורים שלנו בסופו של דבר הם בני אדם, וגם הם עושים טעויות. אני רק חושבת שכשהטעויות נעשות מתוך אהבה אז יותר קל לנו לסלוח עליהן.

אחותך

את מקסימה. באמת. הרצון שלך שלא לפגוע בה על אף ההתנהגות המעליבה שלך, היא לא דבר מובן מאליו, והרגישות שלך כלפיה (וכלפי כל המשפחה) היא ממש ראויה להערצה.

אני חושבת שהגשה הנכונה להתייחס לדברים שלה הוא בהתעלמות. לנסות להחליק את הדברים ולהמשיך הלאה מבלי להתייחס אליהם. אני לא יודעת מה הסיבה לציניות שלה ולהתנהגות שלה, אולי היא ממורמרת על איך שהחיים שלה נראים והיא פורקת את זה עליכם? את אומרת שאיתך עוד יש לה דיבור יותר קרוב, אז אני חושבת שטוב להשאיר את הערוץ הזה פתוח. ואולי פעם כשהכל רגוע ביניכן, תשאלי אותה איך היא מרגישה ומה שלומה ואיך הולך לה בחיים שלה, אולי תופתעי והיא תספר לך דברים. בגדול, ציניות היא דרך מגננה של אנשים כנגד מה שמפריע להם, ולכן יכול מאוד להיות שזו דרך ההתמודדות שלה.

לפעמים פשוט צריך להרפות מלנסות לסדר את הכל ולתקן את היחסים. יכול להיות שגם בעתיד היא תבחר שלא להיות מחוברת כל כך למשפחה, ויכול להיות שדברים ישתנו אחרי שהיא תתחתן ואולי גם יהיו לה ילדים משלה.

אני באמת חושבת שאין פה נוסחת קסמים ופשוט צריך להרפות מזה ולהתפלל שהדברים ישתנו ויהיה לה יותר טוב ובעקבות כך גם היחס שלה אליכם ישתפר.

מקווה שעזרתי קצת

סיון.