משנה באבות - חנוך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/10/20 05:45 ג בחשון התשפא

שאלה

אני לא מבין את מה שנאמר על חנוך. רש"י אומר צדיק היה וקיבל בדעתו לשוב להרשיע לפיכך מיהר הקב"ה וסלקו. במשנה בפרקי אבות נאמר:" עשרה דורות מאדם ועד נח להודיע כמה ארך אפים לפניו שכל הדורות היו מכעיסין ובאין עד שהביא עליהם את מי המבול וכתוב ברש"י במפורש שהוא היה צדיק וגם נאמר במקום אחר שהפך למלאך מטטרון(לא חושב שזה טוב כי מלאכים יהיו נמוכים יותר מאיתנו אחרי ביאת משיח צדקינו במהרה בימינו. האם זה אומר שרק המחשבה של חנוך הורידה אותו מצידקותו? אשמח לתשובה

תשובה

שלום וברכה

הבה ננסה ליישב בין המקורות:

חנוך התחיל את דרכו כצדיק.

ארבה לו הסכנה הגדולה שהוא ישוב וירשיע כמו בני דורו.

בשל כך, זכה והקב״ה לקחו.

האם הדבר מאפשר עדיין לומר שעשרה דורות הכעיסו ?

כנראה שלדעת רש״י עדיין אפשר לומר זאת, כי העובדה שחינוך לא הכעיס לא הייתה תוצאה של מעשיו (שהלוא הוא התכוון להרשיע) אלא בכך שההזדמנות לעשות כך לא ניתנה לו.

כל טוב