מצווה וחטא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/07/18 16:55 כח בתמוז התשעח

שאלה

שלום הרב,

יש לי כמה שאלות על ההגדרות של מצוות וחטאים ואשמח שהרב יענה לי בבקשה.

האם כשאני נמנעת מעשיית חטא, זה נחשב מצווה? והאם כאשר אני לא עושה מצווה כאשר יש לי אפשרות לעשותה- נגיד מתאפשר לי לעשות גמילות חסדים אך אני לא עושה זאת, האם זה חטא?

ובכלל מה ההגדרה של מצווה וחטא?

האם מצווה היא רק מהתורה? והלכה מחכמים היא לא מצווה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

ישיבת אדם שאינו עושה עבירה - היא משנה מפורשת (המשנה האחרונה בסוף מסכת מכות), והיא מלמדת שישב אדם ולא עבר עבירה - נותנים לו שכר כעושה מצווה.

כשנמנעים מלעשות מצווה - זו שאלה יותר מורכבת, כי יש מצוות חיוביות, ויש קיומיות, ויש כאלה ויש כאלה, ואי אפשר לתת תשובה כוללת לשאלה זו.

הדבר נכון גם לגבי הגדרת המושג "מצווה" - יש רמות שונות, כאלה מהתורה וכאלה מחכמים, כאלה שהן מידות טובות ומעשים טובים וכדו'. רבדים שלמים ומלאים של צורות שונות לקיום מצווה.

כל טוב