מעשר כספים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 16/03/18 09:39 כט באדר התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני בת שירות שמשתכתרת מהמשכורת של שירות לאומי.

האם אני חייבת לתת מעשר כספים?

הבנתי שרק אחרי הוצאות הכרחיות,אבל הוצאות הכרחיות זה רק אוכל..

למשל אם אני קונה בגדים לעצמי, הולכת לעשות לק (סליחה על השטחיות )דברים שכאשר לא עבדתי ולא הייתה לי משכורת לא עשיתי ככ הרבה

לכן אניני יודעת מה הכרחי ומה לא,אם אני קונה דברים אלו ולא נותנת אחכ מעשר אני מרגישה רע עם עצמי

בתודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

שאלתך שאלה טובה.

כל יהודי חייב לתת צדקה.

אך לגבי שיעור הצדקה ואיך לחשב את המעשרות, זה קצת יותר מורכב.

ישנה מחלוקת הפוסקים איך להתייחס לדין בכלל מעשר כספים.

יש דעות שזהו חיוב דאורייתא (הרב שלמה זלמן אויירבך זצ"ל חשש לדעה הזאת).

יש דעות שזה דרבנן (כך דעת רוב הפוסקים).

ויש דעות שזה בגדר מנהג ראוי (כך נטתה דעתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל).

מתוך מחלוקת זו, יש משמעות לשאלותייך.

ולמעשה, מכיוון שאת בת שירות שמקבלת משכורת מינימלית, אין ספק שבמצב כזה יש קושי כלכלי להפריש מעשרות, אם זה המקור הכלכלי היחיד שלך.

ולכן אם זו כל משכורתך ואינך חייה ממקורות נוספים (כגון הורים) אחרי שאת משתמשת לכל צרכייך הבסיסיים (כולל ביגוד, וצרכים בסיסיים להבנתך) מתוך מה שנותר תפרישי מעשר ותתני לצדקה.

אם אין לך מספיק כסף לצרכייך הבסיסים, תתני רק משהו סמלי לצדקה.

בהצלחה רבה,

הלל