מעשרות לטיפול

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/05/19 14:46 ט באייר התשעט

שאלה

אני הולכת לטיפול רגשי, והעלות היא מאוד גבוהה, רציתי לשאול אם מותר לי לשלם מכספי מעשר בעבור הטיפול, מכיון שזה מאוד מכביד עלי,

מה גם שאני מפרישה למעשר חמישית ולא עשירית, ואני חוששת להפסיק את המנהג הזה שלי..

תודה רבה,

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

לא מצאתי שאפשר לממן טיפול רגשי או רפואי ממעשר כספים. נראה לי שאת יכול לעשות התרת נדרים ולעת עתה להפריש רק עשירית למעשר כספים.

מכל מקום, מצאתי לך פתרונות אחרים, בפסיקה של הרב אליעזר מלמד:

1. לרשום את החוב ולהשלים בעתיד.

2. לראות עצמך לעת עתה כעני - ועני פטור ממעשר כספים.

3. למצוא דרך לפעול בחינם במקומות שצריכים סיוע - כמו בתי אבות, בתי ספר וכד' ולסכם אתם שאת פועלת בחינם כתרומה למקום.

להלן ציטוטים נבחרים מתוך המאמר

https://www.yeshiva.org.il/midrash/7238

1. כשאדם נמצא במשך זמן מסוים במצב דחוק... ישהה את נתינת מעשר הכספים עד שמצבו ישתפר, וירשום בפנקסו מידי חודש בחודשו כמה הוא חייב למעשר, ולבסוף יפרע את כל חובו. למשל, מי שחייב כסף לחבירו, ואינו יכול להחזיר לו את חובו וגם להפריש מעשר כספים, מוטב שישלם תחילה את חובו לחברו, ואת תשלום מעשרותיו לצדקה ידחה בכמה חודשים.

2. עני פטור לגמרי ממעשר כספים, ורק כשירחיב ה' את גבולו, יתחיל להפריש מעשר מרווחיו.

3. שאלה : האם אפשר במקום לתת מעשר לבצע עבודות חשמל עבור ישיבה שאני מעוניין לתרום לה? וכיצד להחשיב את עלות העבודה שלי, לפי התעריף הקבוע או לפי תעריף מוזל?

תשובה : אם זו עבודה שאותו מוסד היה צריך לשלם עבורה כסף, הרי שעבודתך שווה כסף, ואפשר להחשיב את עבודתך כתשלום במקום המעשר. ויש לחשב את עלות העבודה לפי התעריף המוזל, שכך מקובל בין אנשים שיש ביניהם קשר טוב, שמבצעים זה לזה עבודות בתעריף מוזל. ועוד שיש לחוש שמא היצר יטה את החשבון כלפי מעלה, כדי להיפטר מתשלום מעשר, וכדי להיות בטוחים שהחשבון הוגן, יש ללכת לצד השני, על פי תעריף מוזל. עוד צריך לציין, שכיוון שזו עבודה שהיה יכול לקבל עליה כסף, ממילא יש להחשיב כמעשר רק תשעים אחוז מערך העבודה, שכן מעשר היה צריך ממילא לשלם על אותה עבודה.

מתפלל לבשורת טובות ישועות ונחמות!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן