מעשה שבת בדרבנן

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/08/20 23:34 כג באב התשפ

שאלה

שלום וברכה ולילה טוב,

אדם סחט תפוז בשבת בשוגג, לא ידע שהדבר אסור. האם יכול בדיעבד לשתות את המיץ בשבת?

מצד אחד מדובר פה באיסור דרבנן של סחיטת תפוז. וכיוון שעשה בשוגג הדבר מותר. כדין מלאכה דרבנן בשוגג שמובא בבאה"ל בסימן שי"ח בתחילתו שמותר וכדעת הגר"א ועוד ולא קונסים שוגג אטו מזיד אלא במלאכה דאורייתא או כיוון שהמשנה החמירה בתותים ורימונים למשקים. שאפילו זב מאליהם הדבר אסור גזירה שמא יסחוט בידיים. אז יש להחמיר מכ"ש כשסחט בעצמו בידיים (או אין לגזור אלא בדדמי ליה) או שחוששים לפוסקים הסוברים (נראה לי החזו"א והרב אלישיב) שבימינו רוב הפירות מיועדים למשקים מימלא איסור סחיטתם מן התורה?

בברכה,

ויקטור בוחניק רחובות.

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

בכל שאר המינים הסחיטה אסורה מדרבנן ויש דברים שהותרו כשיוצא מעצמו, אבל כשסוחט את שאר הפירות חייב רק מדרבנן (או בגלל שזה לא מוגדר משקה או שאין אורחייהו בכך) ועיין ברמ"א שכ, א. שכל הפירות אפילו שנהגו לסחוט הם כתותים ורמונים האסורים מדרבנן. לכן מי שעבר וסחט בשוגג מותר לו בשבת.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ