מעקה במבנה ציבורי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/02/20 12:24 כט בשבט התשפ

שאלה

אני מדריך בתנועת נוער. הסניף שלנו הוא מבנה עם קומה אחת. מדי פעם, חלק מהחניכים עולים לגג הסניף. האם צריך להתקין עליו מעקה? בברכה? במידה וצריך, הגדר צריכה להיות גדר שחוסמת את הכניסה כך שלא יהיה אפשר להיכנס בכלל (כדי לא להביא לידי סכנה) או מספיק שגדר שתמנע ממי שבגג ליפול? אם תוכל לפרט עוד הלכות רלוונטיות (גובה הגדר וכדו') אני אשמח...

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על האחריות ועל הבדיקה במה חייבים.

אין ספק שגם אם התורה לא הייתה ניתנת – הייתה קיימת חובה אנושית פשוטה למנוע אסונות, ולמנוע את עליית החניכים למקום ללא מעקה, אם על ידי אכיפת איסור עליה או על ידי בניית מעקה.

ברם, אתה צודק שישנה גם שאלה הלכתית לגבי החובה, מכוח העובדה שעולה שאלה לגבי ברכה, לגבי שיעור וכדו׳.

אם תהיה גדר שתמנע נפילה – זה הדבר הפשוט שצריך לעשות.

שכן גדר המונעת עליה – תיעקף.

הגובה: היא צריכה להיות 10 טפחים, כמה זה טפח ? כידוע זו מחלוקת, וכאן צריך להחמיר בגלל שזה דאורייתא ודיני נפשות, והשיטה המחמירה ביותר סוברת שמדובר ב 10 ס״מ.

ובעיקר – היא צריכה להיות יציבה.

יישר כוח

כל טוב