מעמד הבכור

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 28/10/18 11:34 יט בחשון התשעט

שאלה

אני הילד בכור במשפחתי. רציתי לדעת מדוע על פניו נראה שמעמד הבכור הוא מגרעת. כבר מימי התנ"ך הבכור עשיו ויעקב הקטון לאחר מכן ישמאל הבכור ויצחק הקטון לאחר מכן ראובן הבכור לא קיבל את המלוכה או כהונה או לויה אם כי יהודה ולוי. משה הקטן ואז יהושוע שהיה שוליית משה בעוד שהיו עוד 70 זקני ישראל במעמד להמשיך את משה. מלכי ישראל: שאול הקטון במשפחתו מהקטון בשבטים(בנימין) לאחר מכן דוד הקטון ואז שלמה הקטון שהרי אדוניהו הוא הבכור לאמא הראשונה! ולאורך כל ההיסטוריה מלבד הקלישאה שהבכור "אינטליגנט" אין בידי הבכורות שום כבוד. אם כן מדוע כך?? ומדוע עשיו אשם במר גורלו שהרי נקבע "שני לאומים .. ולאום מלאום .. ורב יעבוד צעיר" וכי לעשיו לא היתה בחירה ואם כן היה עבד עולם שלא באשמתו. אני בתור ראובן גם הייתי עושה את מה שעשה הוא ואחיו עם יוסף שהרי יש סיכון שהוא ידחק לצד כפי שקרה בלאו הכי. האם מעמד הבכור הוא השפל שבשפלים. מדוע אומות העולם נוקטים ברוממות הכור בעוד שהיהדות אינה נראית על פניה שמאמצת זאת. גם אבשלום בן דוד היה תלמיד חכם עצום וירבעם בן נבט!! הגאון שבגאוני דורי עד שאמרו שחכמי ישראל היו כעשבים לידו. אם כן מדוע גם בימינו הבכור אינו היהלום אלא יתר אחיו ואחיותיו לאורך ההיסטוריה. גם יש לתת דעת שמכת בכורות זה משום שחס הקב"ה על בכורות ישראל

תשובה

שלום וברכה,

הסר דאגה! דווקא ההפך. ביהדות לבכורות יש מעמד חשוב יותר. לא בכדי, מבחינת ירושה הבכור מקבל פי 2 מכל שאר היורשים! וככהן, השתתפתי בשיש האחרון בפדיון בן הבכור.

לפני חטא העגל, הבכורות היו אלו שצריכים לעבודת את עבודת הקודש בשכן ובמקדש. אולם, השתתפותם בחטא והימנעותם של שבט לוי גרמו להחלפת התפקידים ביניהם.

דווקא בשל מעמד הבכורות נוצרה המכה העשירית. היה כאן מאבק על הבכורה בעולם בין "בני בכורי ישראל" (עם ישראל מכונה בכור!), לבין פרעה מלך מצרים שהיה גם הוא בכור. כנ"ל המאבק בין עשיו ליעקב נסב על הבכורה, כיוון שמי שבכור הוא הוא זה שיקבל את הברכה ואת התפקיד להנהיג את העולם. וכן הלאה.

בברכה

יוגב כהן