מספר הדיינים המינימאלי הדרוש למתן פס"ד גרושין ע"פ ההלכה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/10/18 21:55 ט בחשון התשעט

שאלה

יש מקרי סכסוך שההלכה מסתפקת בדיין יחיד לפסוק בהם אם שני הצדדים מסכימים.

מאידך, יש מקרי סכסוך שבהם ההלכה עומדת על לפחות 3 דיינים, גם אם שני הצדדים מוכנים לקבל פס"ד מדיין יחיד.

שאלתי: מה מספר הדיינים המינימאלי הנדרש על פי ההלכה במקרה של מתן פס"ד גרושין, גם אם שני הצדדים מסכימים לדיין יחיד?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

באופן עקרוני אדם היה מגרש אשה ללא בית דין אלא לפי החלטה והיה עושה זאת בפני עדים (חייבים להיות שני עדים כשרים) שהכל נעשה כדין לשם אשה זו ובכוונה, אין צורך לתת פסק דין על גט (מעיקר הדין). אבל מכיוון שיש הרבה שאלות ופעמים צריך להגיע לידי כפיה ומכיוון שבימינו יש הרבה תקנות הנהיגו שיעשה רק בבית דין וכך התקבל גם בארץ שעושים גט רק בבתי דין. כמו כן בכל גט יש גם צדדים ממוניים וכאן צריכים שלשה אלא א"כ הם קיבלו והסכימו לדיין אחד. על כן אפשר בדברים מסויימים לעשות בפני דיין אחד (מלבד שני עדים), אבל זה לא דין הלכתי אלא הנהגתי וחוקי המדינה.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ