מסכת ברכות - מדוע אמת ויציב היא ברכה הסמוכה לחברתה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/09/20 15:29 ו בתשרי התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב

אפשר הסבר מהי ברכה הסמוכה לחברתה?

אני לומד משניות ברכות ובפרק א משנה ד כתוב שברכת גאולה היא ברכה סמוכה לברכות שלפני קריאת שמע אפשר הסבר מדוע קריאת שמע לא מפסקת ביניהם. ראיתי שהרשב"ם במסכת פסחים קד ב' כתב תשובה לזה אבל לא הבנתי

בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הלימוד.

הרשב״ם מחדש כי ברכת גאולה אינה מתחילה במילים ״אמת ויציב״ או ״אמת ואמונה״, דבר שהיה מעלה את השאלה מפני מה אין הן פותחות בברוך, שהלוא אין היא סמוכה לברכה השניה של קרית שמע.

אלא,

ברכת גאולה מתחילה במילים ״שמע ישראל״, שהלוא היא מתייחסת לקריאת שמע, והיא מאמתת את קריאת שמע. תחילת קריאת שמע היא כן סמוכה לחברתה, ועל כן אין צורך בפתיחה ב״ברוך״.

כל טוב וחתימה טובה