ממלכת ישראל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/05/19 09:49 י באייר התשעט

שאלה

1.שאלה לגבי תקופת ממלכת ישראל לכל אורך התקופות אנחנו רואים שנאמר הלכו בדרך ירבעם וחטאותיו, למה הקדוש ברוך הוא לא מצווה על המלכים להרוס את את הבמות בבית אל ותל דן - על כל שאר התועבות האחרות מדברים, אך בעניין הזה אין ציווי ישיר על הריסת המבנים האלה!

גם בתקופת יהוא שהורג את נביאי הבעל ולא הורס את הבמות אין ציווי ישיר בדבר.

2. רציתי לברר מכיוון שלא מצאתי מידע על כך מה מקור שמו של מלך ישראל בעשא בן אחיה האם זהו שם אלילי? מה פרוש השם הזה.. תודה!

תשובה

בס"ד

שלום רב!

העובדה שהכתוב מציין (כפי שאתה מצטט) בכל מלכי ישראל אחרי ירבעם: "וַיַּעַשׂ הָרַע בְּעֵינֵי ד' לֹא סָר מִן-חַטֹּאות יָרָבְעָם בֶּן-נְבָט אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל", הכתוב רואה זאת כסיבה לנפילת מלכותם, זו הוכחה ברורה שהיתה מצווה להרוס את הבמות הללו.

מיד עם הקמת העגל בבית אל, מופיע נביא מיהודה ומנבא נגד ירבעם (מלכים א פרק יג) לאחר מכן אחיה השילוני (פרק יד) קובע את נפילת שושלת ירבעם בגלל חטא זה.

הרשלנות של יהוא בהשמדת העגלים נזכרת בפרוש לגנותו: מלכים ב' י; לא "וְיֵהוּא לֹא שָׁמַר לָלֶכֶת בְּתוֹרַת-ד' אֱ-לֹהֵי-יִשְׂרָאֵל בְּכָל-לְבָבוֹ לֹא סָר מֵעַל חַטֹּאות יָרָבְעָם אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל".

גם בדורות הבאים, לא נשכח החטא החמור, כאשר הכתוב מסביר (מלכים ב' פרק יז) מדוע נפלה ממלכת ישראל בידי אשור. נזכרים חטאי ירבעם (פסוקים כא - כג):

כִּי-קָרַע יִשְׂרָאֵל מֵעַל בֵּית דָּוִד וַיַּמְלִיכוּ אֶת-יָרָבְעָם בֶּן-נְבָט וידא (וַיַּדַּח) יָרָבְעָם אֶת-יִשְׂרָאֵל מֵאַחֲרֵי ד' וְהֶחֱטִיאָם חֲטָאָה גְדוֹלָה. וַיֵּלְכוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּכָל-חַטֹּאות יָרָבְעָם אֲשֶׁר עָשָׂה לֹא-סָרוּ מִמֶּנָּה. עַד אֲשֶׁר-הֵסִיר ד' אֶת-יִשְׂרָאֵל מֵעַל פָּנָיו כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד כָּל-עֲבָדָיו הַנְּבִיאִים וַיִּגֶל יִשְׂרָאֵל מֵעַל אַדְמָתוֹ אַשּׁוּרָה עַד הַיּוֹם הַזֶּה.

כל אלו מעידים על כך שיש צפיה ברורה להרוס את העגלים והבמות הללו.

באשר לשם: 'בעשא' - לא מוכר כשורש עברי. חפשתי מעט במפרשים, לא מצאתי סיוע להבין את פירוש השם.