מחילה וגירושין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/01/20 11:41 ח בטבת התשפ

שאלה

שלום הרב.

מאז הגירושין שעברו בקשתי סליחה לפחות פעמיים מעומק הלב,

למרות שלא התככונתי מעולם להרע בכל זאת, בשביל לנקות הרגשה והחשבונות.

בקשתי ולפי זכרוני הוא לא הגיב. (אין מה דבר על בקשה ע"י גורם שלישי, אין אף אחד במשפחות שמוכן להתערב, ובעבר הוא לא הקשיב גם לרבנים שפנו אליו.

אני יודעת שהוא פגוע מאוד, ויותר מזה - כועס וזועם (לפחות אז היה) ומרגיש שעשיתי לו עוולות רבות. אם אבקש שוב הוא רק יתרגז יותר, לפי הבנתי. למרות ש לפי כל הדעות הוא "שיחק מלוכלך" מאוד בגירושין. עבדתי על עצמי לסלוח לו בלב שלם, למרות שמעולם לא ביקש סליחה, וגם לא יבקש.

אני פוחדת מהקפדה. בינתיים הוא התחתן ואני לא, ואם יש סיכוי שזה מקפידה שלו - זה כ"כ לא הוגן.

מה לעשות?

וברמה השקפתית - ככה זה צריך להיות בעולם? מי שסולח גורם טוב לזה שפגע בו, ואך מעכב וסובל ממי שלא סולח למרות בקשות הסליחה?...

בשולי השאלה. לאחר שנתיים של שקט ושלום קר, (השנה)היו התפתחויות. אני גיליתי עוד דברים שקשה לי לסלוח עליהם, אבל אני אעבוד על עצמי אי"ה. (עניני ממון וגניבת דעת - צריך לסלוח?)

באותו ענין בדיונים, גם עשיתי מהלכים פגעו בו, ואין סיכוי לבקש סליחה, הדם טרי בין שני הצדדים. מה עושים. האם לחכות לבקש סליחה לאחר שהענינים ירגעו.

אשמח לתשובה (השקפתית ומעשית) על שני סוגי המצבים -

כעס מעבר שכבר נסלח והיה נסיון לפייס,

וסכסוך טרי ועדיין כואב לכל הצדדים.

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הרמב"ם בהלכות תשובה (פרק ב הלכה ט) כותב: "...צריך לרצותו ולשאול ממנו שימחול לו. אפילו לא הקניט את חבירו אלא בדברים, צריך לפייסו ולפגע בו עד שימחול לו. לא רצה חבירו למחול לו, מביא לו שורה של שלשה בני אדם מריעיו ופוגעין בו ומבקשין ממנו. לא נתרצה להן, מביא לו שניה ושלישית. לא רצה, מניחו והולך לו וזה שלא מחל, הוא החוטא. ואם היה רבו, הולך ובא אפילו אלף פעמים עד שימחול לו".

את לא חייבת לסלוח לו אם לא פייס אותך.

את כן חייבת לפייס אותו. אם איננו נענה לפיוס ישיר שלך, אז את שולחת אליו שלשה מכרים שלו (חברים; רבנים; משפחה) שימסרו בשמך שאת מבקשת לפייס אותו. יש לחזור על כך שלש פעמים. מכאן ואילך לא מוטלת עליך שום חובה להמשיך לפייס אותו.

את עושה נכון בסילוק הכעס שלך - למרות שהוא איננו מנסה לפייס אותך - מפני שכעס על אחרים פוגע בנו. מאותה סיבה אני מציע לך להשתדל לסלק את כל הרגשות השליליים שנותרו מהגירושין, מפני שרגשות שליליים פוגעים בנו.

תתמקדי בעתיד: בבניין בריא של זוגיות חדשה. אל תתרגשי מכך שהוא כבר התחתן ואת לא, זה לא אומר כלום, לא עליו לא עליך. העקר איננו למהר להתחתן. העקר להתחתן עם מי שמתאים לך לחיים קבועים. מי שיחד אתו תבני זוגיות מאושרת ומשפחה שמחה.

מברך אותך שתזכי לזיווג הגון בעזרת ד'.