מהו מנהג שריפת הפתילות?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 11/12/18 10:21 ג בטבת התשעט

שאלה

שלום לרב

האם הרב מכיר את מנהג שריפת הפתילות של חנוכה?

תשובה

שלום רב

כתב מרן השולחן ערוך

בסימן תרע"ז "הנותר ביום השמיני מן השמן הצריך לשיעור הדלקה עושה לו מדורה ושורפו בפני עצמו שהרי הוקצה למצותו ואם נתערב בשמן אחר ואין ששים לבטלו יש מי שאומר שאין להוסיף עליו כדי לבטלו".

הרי זו הלכה ברורה ובספר נר מצוה למרן הגאון רבי יוסף משאש כתב שהיה מנהג מיוחד לשריפה מהודרת עם תפילה וזו לשונו:

" יום תשיעי של חנוכה היו קורין לו יום השמש, והיו הנשים מוציאות הפתילות והשמנים הנשארות בנרות חנוכה ושורפות אותן בפתחי החצרות, והילדים היו מוסיפים עליהם ניירות בלות ושמרטוטים וכל הבא לידם כדי להגדיל המדורה, וקופצים ומדלגים עליהם, והיו אומרים בקול המולה נוסח זה בלשון ערבי בנועם שיח האגרא עוואיידנא… וזה תרגומו בעברית: כך מנהגנו נשרוף פתילותינו, ונבקש מאלקינו לשנה הבאה יחיינו, ונחזור לארצנו וארץ אבותינו, ירושלים החביבה עלינו, ולתורה ולמצות יזכנו, וזכות אור הנרות אשר הדלקנו, יאיר עינינו ועיני בנינו, באור התורה שהיא חיינו ואורך ימינו, ובה נאבד שונאינו " .

הנה לך המנהג ומקורו וכן אני נוהג שנים רבות בלי נדר לעדות שריפת הפתילות והשמנים עם ילדינו.