לעשות תנאי עם ה'

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/01/20 10:13 כט בטבת התשפ

שאלה

מותר לבקש בקשה עם תנאי?

נגיד אם אני יקרה כך וכך אני יתרום כך וכך

נגיד בן אדם שהוא מסורתי ולא דתי, אם יציב תנאי שאם יקרה משהו מסוים הוא יקח על עצמו לעשות ברכת המזון בסיום קידוש או יתחזק במשהו מסוים?

תשובה

לשואל שלום,

מותר לעשות תנאי אבל רק בכיוון אחד.

הסבר: אפשר לומר: אם אני אצליח במבחן, אתן 50 שקל לצדקה.

ובכל מקרה, טוב שלא לקבל זאת בתורת נדר מחייב, אלא לומר "בלי נדר".

אבל לא עושים תנאים הפוכים: אם אני אתן 50 שקל אז תתן לי שלום בית!

ה' לא עובד אצלנו.

מה שכן, אפשר לומר: "אני תורם סכום זה לצדקה בשביל הצלחתי".

(מקור: ראש השנה ד ב: "האומר סלע זו לצדקה בשביל שיחיו בני, ובשביל שאזכה בה לחיי העולם הבא - הרי זה צדיק גמור"

ועוד עיין: תוס' רבנו פרץ פסחים ח ב | חפץ חיים על התורה פרשת צו )