ללא נושא

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 03/02/11 11:25 כט בשבט התשעא

שאלה

מדוע חכמים קבעו זמן המתנה בין בשר לחלב ואילו אחרי חלב אפשר לאכול בשר בלי המתנה?

תשובה

שלום וברכה!

מצאנו בראשונים שני טעמים להרחקה בין בשר לחלב:

1. מי שאכל בשר בתחלה בין בשר בהמה בין בשר עוף לא יאכל אחריו חלב עד שיהיה ביניהן כדי שיעור סעודה אחרת והוא כמו שש שעות מפני הבשר של בין השינים שאינו סר בקינוח. (רמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק ט).

2. לפי שהבשר מוציא שומן ומושך טעם עד זמן ארוך (טור יורה דעה סימן פט).

טעמים אלו לא שייכים בחלב.

יש להוסיף שעל אף שאלו הטעמים הידועים לנו הרי שמקובלנו מרבותינו שבדברי חז"ל יש עוד מעבר לגלוי לנו, וכך כותב ה"משך חכמה" על מצוות קידוש החודש:
"מקובלים אנחנו מרבינו הגר"א, דאם כי חז"ל פירשו טעמם, בכל זאת עוד השאירו טמונים בסתר לבבם טעמים לאלפים גדולים ורבים, אבל לא זה לאוזן המון בני ישראל. ככה אומר אשר לדברינו יש טעם נפלא".

ודבריו יפים גם לכאן.

בברכה,
יונתן.