לימודים באקדמיה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/08/20 08:00 יד באב התשפ

שאלה

אני מתכוון להתחיל ללמוד באקדמיה בשנה הבאה ורציתי לשאול את כבוד הרב 1.האם אוניברסיטת בר אילן עדיפה מבחינה תורנית על שאר האוניברסיטאות.

2.אם מקום הלימודים שבו יש יותר הקפדה על ערכי התורה לא נוח לי מבחינת נגישות האם אני עדיין חייב ללכת אל מקום זה כדי לשמור על ערכי התורה או שאני יכול ללכת למוסד לימודים אחר שאין הקפדה כלל על ערכי התורה אך מוסד הלימודים יותר נגיש מבחינת מיקום ודרכי הגעה.

3. על איזה מוסדות לימודים שמקפידים על תורה ומצוות הרב יכול להמליץ לי.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שתהיה לך הצלחה בדרך בה בחרת, ובנתיב החיים של תורה ודעת.

באופן כללי, יש שני סוגים של מוסדות אקדמיים. סוג אחד הוא היונק ממסורת האקדמיה, שברמה העקרונית אינו עוסק בהקפדה על תורה ומצוות. רשות הרבים שלו אמורה להיות פתוחה לכל, והחופש האקדמי הוא אחד היסודות המהותיים שקיימים בו. לפחות לעת עתה, גם ההישגים האקדמיים בו הם בהרבה רמות מעל לכל אפשרות אחרת – יש לכך סיבות רבות, שכאחת מהן היא הברכה שיש בפתיחות, במפגש עם כיוונים שונים, בחירות, במחלוקות עמוקות וכדו'. אני מבקש שלא להציג מצג שווא, כיוון שגם באקדמיה ה'קלאסית' יש הרבה מאוד הטיה לכיוונים אידיאולוגיים מסוימים, והיא כלל לא נקיה מעמדות פוליטיות ורוחניות, אולם המרחב שבה הוא הרבה יותר גדול.

לכן, אין לך מה לצפות שם לתמיכה בעולם הרוחני והדתי שלך. אמנם, יש מקומות שהם יותר מאפשרים, וביניהן אוניברסיטת בר אילן, שמבחינה מספרית יש שם הרבה שומרי מצוות, ויש גם מוסד חשוב שהוא בית המדרש הגבוה לתורה, שמאפשר התקשרות בתורה, אבל כאמור – האוניברסיטה אינה מחויבת לעולם רוחני כלשהו.

סוג שני הוא מוסדות אקדמיים שפונים לבוגרי הישיבות (ומקבילים – לנשים), ומתחייבים ליצירת אווירה תורנית ואפשרות רוחנית, קמפוס נפרד לגברים ולנשים, וכדו'. יש בזה תועלת גדולה. יש לזה מחיר, כאמור, מבחינה אקדמית, ולעתים זה נראה כמו שטייטעל. יתרונות וחסרונות.

לאן אתה צריך ללכת ? הדבר מאוד תלוי בשאלה מי אתה. אם אתה ב'קבוצת סיכון' מבחינה רוחנית, יהיה נכון יותר ללכת למקומות מוגנים יותר, כי ביסודו של דבר "ראשית חכמה – יראת ה'", ורק לאחר מכן באים כל הדברים האחרים; אם אתה חש כי דווקא המפגש עם עולמות רחבים יביא אותך למקום טוב יותר, ועל אחת כמה וכמה – כשהנגישות היא חלק בלתי נפרד מהסיפור, טוב שתלך למקומות הגבוהים יותר ברמה האקדמית, ותהיה חלק מעולם רחב בו גם תקבל וגם תוכל להשפיע בצורה משמעותית מעצם הוויתך שם. זו הכרעה שאתה צריך לפגוש עם עצמך.

כל טוב, ואשמח מאוד לעזור