להוריד מזוזות בדירה שכורה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/03/19 17:28 יא באדר ב'

שאלה

שלום הרב

אשמח לדעת האם אני יכולה להוריד מזוזות שרכשתי...

הדירה שכורה ואני גרה בה כרגע ועומדת לעבור..

הדירה נמצאת בחיפה ואין לי מושג האם מי שיגור בה אחרי יהיה יהודי או אדם שיש לו עניין במזוזות מה גם שאני אשמח לקחת אותן איתי..

בתודה, אורן

תשובה

לשואלת שלום,

האיסור לעקור את המזוזות מן הבית מופיע בגמרא ובפוסקים. שתי סיבות נאמרו בזה:

1. משום כבוד המזוזה. 2. שהבית כעת ללא מזוזה. מחמירים כשתי הסיבות, ולכל הפחות הסיבה השניה נראית עיקרית. ובשעת הדחק סומכים על קיום סיבה ראשונה בלבד.

לדוגמא: אם בבית החדש אליו את עוברת אין מזוזות, אז אין ביזוי מצווה בעקירת המזוזות בבית הישן, ובשעת הדחק אפשר לקבוע אותם בבית החדש.

בנוסף, מובא בפוסקים שאם המזוזה עלתה לו ממון רב, מעל הסטנדרט, גובֶה את הכסף מבעל הבית או הדייר שאחריו. ואם אינו משלם לו, רשאי להוריד בצאתו. גם על פוסקים אלו סומכים רק בשעת הדחק.

לכן להלכה, שני פתרונות אפשריים למצב:

1. להסיר את המזוזות שלך ולשים במקומן מזוזות פשוטות ביותר.

2. להוריד את המזוזות לשם בדיקה (ואז עצם ההוצאה מותרת), ולהחזירן בדירה החדשה.

(מקורות: תשובת הגאונים בריטב"א-מיוחס- בבא מציעא קב | שני תירוצים בתוס' שם | שולחן ערוך יו"ד רצא, ב | ברכי יוסף שם)

יישוב טוב ובשורות טובות!