לא תיקום ולא תיטור באחותי הקטנה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 24/07/20 12:05 ג באב התשפ

שאלה

שלום הרב

ראיתי שאלה דומה שהופנתה לרב ומענה יפה של הרב עליה, אז אני שואל את הרב..

אז ככה:

יש לי אחות קטנה (בת 12, אני בן 14..) שמעצבנת ממש, ואחר כך עוד מבקשת ממני דברים!

ואני יודע שאם אני אעזור לה עכשיו, פעם הבאה היא לא תהסס לעצבן אותי שוב, כי תדע שבכל מקרה אעזור לה בעתיד

אז שתי שאלות:

1. האם מותר לי לא לעזור לה, על מנת שלא תוסיף לעצבן אותי בכוונה בעתיד?

אם לא - אשמח לדרך התנהגות שאין בה 'לא תיקום ולא תיטור', שתפתור את הבעיה

2. הרבה פעמים (כשעדיין לא חשבתי על העניין של לא תיקום ולא תיטור) סירבתי, ואז היא פנתה לאבא או לאמא, התלוננה להם שאני לא מסכים לעזור לה, והם חייבו אותי לעזור לה.

מה לעשות במקרה כזה? האם מותר לי גם לסרב להורים? אם לא - אשמח לדרך התנהגות טובה ומועילה במקרה כזה (שקורה הרבה).

תשובה

שלום

הטוב ביותר הוא, שתחליט שאתה מעניק ונותן, לא כתגובה למעשיה, אלא רק מצידך.

זאת אומרת, אתה בעל חסד כי זו אישיותך, וכך השם ציווה.

אולם אם אתה לא מסוגל לכך, וברור לך שהסיוע גורם להצקות, אזי מותר שלא לסייע לה על מנת שתפסיק להטריד אותך. שאינך נוקם או נוטר שנאה, אלא מסלק היזק.

את מה שההורים אומרים, תעשה. את סמוך על שולחנם. אך תוכל לנסות להסביר.

כל טוב