לא מצליחה להתרכז בתפילה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/05/20 12:57 כד באייר התשפ

שאלה

יש תקופות שמאוד קשה לי להתרכז בתפילה עד כדי שאני ממלמלת את המילים סתם כך ואפילו לא זוכרת מה אמרתי, וברגעים כאלו אני חושבת לעצמי האם בכלל התפילה שלי שווה משהו אם אין בה שום כוונה... אולי אני פשוט צריכה להבין שתפילה זה דבר שפחות גורם לי להתחבר להקב"ה ולנסות להתחבר דרך דברים אחרים? כי "תפילה ללא כוונה זה גוף ללא נשמה".. אבל אז אני חושבת לעצמי שהרי יש גם את הדעה של מתוך שלא לשמא יבוא לשמא ... אולי להמשיך להתפלל בכל זאת?

מה עלי לעשות? איך אני יכולה לגרום לתפילה להיות חלק ממני ולא סתם מלמול?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית אני מעריך על עצם השאלה .זה אומר שיש לך רמת מודעות גבוה .אשרייך!!

אגלה לך שגם התחושה שלי לפעמים היא כזו ולא רק אצלי אלא אצל הרבה מאוד אנשים זה ממש מבהיל לראות מה התלמוד הירושלמי מביא על גדולי הרבנים אני אצטט לך בארמית זה מהתלמוד ירושלמי מסכת ברכות פרק ב הלכה ד

"א"ר חייא רובא אנא מן יומי לא כוונית אלא חד זמן בעי מכוונה והרהרית בלבי ואמרית מאן עליל קומי מלכא קדמי ארקבסה אי ריש גלותא.

שמואל אמר אנא מנית אפרוחיא.

רבי בון בר חייא אמר אנא מנית דימוסיא.

א"ר מתניה אנא מחזק טיבו לראשי דכד הוה מטי מודים הוא כרע מגרמיה"

רק להבין שהמחשבה שלהם הייתה כ"כ שקועה בתורה שפעולת התפילה הייתה לפעמים כפעולת ללא כוונה אלא כאוטומאט.ואעפ"כ תפילתם נחשבה כתפילה ועשתה פירות ופירי פירות ומה שהם גזרו הקב"ה קיים.

לכן אתן לך 2 עצות:

1. להתפלל תמיד מתוך סידור (כמו שכתוב במגילת אסתר "אמר עם הספר--- ישוב מחשבתו הרעה )ולקרוא את האותיות ולצרפם למילים ואת המילים למשפט ואת המשפט לקטע.

2. לבחור קטע אחד מתוך התפילה ועליו להתכוון במשך כמה ימים או כמה שבועות או כמה חודשים.

אפשר גם לבחור מילה אחת בכל יום שאותה יש למור בכוונה ולנסות לשהות בה הרבה זמן ול"גלגל" אותה במחשבה ולנסות להבין את המשמעות של המילה הזו בחיים שלך בכל רגע נתון.

ומעל הכל צריך להתפלל שנוכל להתפלל כראוי.

אגב, הבא"ח (שהסבתא רבה שלי היא אחיניתו) כותב בשו"ת "תורה לשמה" שמי שמתפלל בלא כוונה תפילתו נשמעת והוא מביא ראיה לכך מהמשנה שמתארת אדם שיושב על חוף הים ויש לו כלים להטביל ופתאום משום מקום הגיע גל גדול עליו ועל הכלים שלו וזה היה משהו פתאומי ושם נפסקלהלכה שהכלים ניטהרו למרות שלא הייתה כוונה ספצפית של האדם להטביל את הכלים.וכך אדם שמתפלל ללא כוונה ספצפית אלא כוונה כללית תפלתו נשמעת

בהצלחה. ויהי רצון ששומע תפילת כל פה ישמע את תפילותייך אמן.

עוזיאל אליהו,

.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן