כשרות עוגה קרה שהוכנה על ידי יהודי שאינו שומר מצוות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 13/11/18 17:59 ה בכסלו התשעט

שאלה

שלום הרב,

אשמח לדעת איך עלי לנהוג,

עמיתה לעבודה אשר אינה שומרת מצוות הכינה עוגה קרה ליום ההולדת שלה, בכוונה הכינה עוגה שאינה עוברת אפיה כדי ששומרי מצוות יוכלו לאכול, השתמשה בכלים נקיים, מצרכים כשרים, (הכל קר = ללא אפיה)

האם מצד הדין אני יכול לאכול בכדי לא לבייש אותה?

בזכות זה גם היא לא הכינה עוגה בתנור שבוודאי הייתה טריפה לכל המשתתפים..

תודה מראש!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך האם מותר לאכול עוגה שבוודאות כל המצרכים שהשתמשו בה כשרים, ולא נעשתה בה פעולת אפייה כלשהי, ויש כאן שיקול של פגיעה וביוש בזולת.

יש להתיר לאוכלה, אם היא נאכלת כעת בכלים שעברו טבילה (או שאוכלים אותה ללא כלי).

ואף שיש לדון מדין נאמנות אדם, יש להתיר במקרה זה.

ובכל אופן, קשה ללמוד ממקרה למקרה, כי הרבה פעמים ישנם שיקולים נוספים שיכולים להיכנס (לחומרא ולקולא), וכדאי לבחון כל מקרה לגופו.

בברכה רבה,

הלל

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן