כמה לחכות בין בשר לחלב ולמב יש הבדל בין מנהגים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 22/01/20 13:18 כה בטבת התשפ

שאלה

למה יש הבדלים בין מספר השעות שצריך לשמור בין בשר לחלב?

ולמה מחכים דווקא 6 שעות או 3 שעות או שעה?

תשובה

שלום

בקצרה-

מר עוקבא אומר בגמרא חולין שאביו המתין יממה, והוא ממתין בין ארוחה אחת לשניה. הרמב"ם הבין שכוונתו לשעות בין ארוחות, כשש שעות. רבינו תם הבין שהכוונה להבדל פורמאלי בין ארוחות, דהיינו בלי להתחשב בזמן.

השו"ע פסק כרמב"ם (ושינה מכשש לשש), רמ"א פסק כרבינו תם. אך גם הרמ"א כתב שטוב לנהוג שש שעות. וכן נושאי הכלים בשו"ע.

מי שמחכה שעה, סובר כרבינו תם, שמותר מיד, אלא שמחמיר להמתין קצת, שעה. מי שמחכה שלוש שעות סובר כרמב"ם שצריך הפרש זמן בין הארוחות, אך מדובר בהפרש המשתנה לפי העונות, וממילא זה מגיע לשלוש שעות לפעמים (דעת הפרי חדש). מי שממתין חמש וחצי, סובר כרמב"ם, שכתב כשש ולא שש. מי שממתין שש סובר כשו"ע.

בין עוף לחלב יש להמתין כמו בין בקר לחלב. אך יש מעט מיוצאי צפון אפריקה שממתינים שלוש שעות בין עוף לחלב, ושש שעות בין בשר לחלב.

זה הכלל- בשל העובדה שיש מקור למנהגים כולם, אזי יש להמתין כמו מנהג המשפחה ולא לשנות.

כל טוב