כלי קרמיקה שעברה עליהם שנה

חדשות כיפה רבני כושרות 22/05/19 16:34 יז באייר התשעט

שאלה

שלום,

ברשותי בירושה ממשפחה שאיננה מקפידה בכשרות תבניות קרמיות לתנור, סיר עם ציפוי קרמי לתנור, תבניות עוגות עם ציפוי טפלון ותבניות אחרות. בנוסף כלי חרסינה (לא לתנור). ידוע לי כי בדיעבד ניתן אחרי שנה ללא שימוש לעשות בהם שימוש. השאלה היא האם מותר לי כעת מלכתחילה לשים את הכל בצד ולחכות שנה לשימוש. מעבר לכך, האם את כל מה שמתאים לתנור מותר להכשיר בפירוליזה. לחילופין האם יש פתרונות אחרים.

תשובה

שלום וברכה

מה שכתבת כ'ידוע' אינו מוסכם על הפוסקים כלל.

מקורו של היתר יב חודש הוא בדברי החכם צבי, שבעצמו לא סמך עליה לכתחילה ולא התיר לבשל בכלי איסור גם לאחר שעבר עליהם זמן רב.

כך גם הסכמת הפוסקים שלא לסמוך על סברא זו, אלא רק לצרף אותה במקום שישנם צדדים נוספים להקל.

מדבריך אני מבין שבתבניות הכינו מאכלי איסור ממש, ועל כן הן טעונות 'ליבון חמור' עד שיתאדמו. ליבון כזה אי אפשר לבצע בתנור פירוליטי, אלא על ידי 'כלב גז' או לחלופין להכניס את התבניות למדורת לג בעומר למשך זמן.

חלק מהתבניות שציינת אינן יכולות לעמוד בליבון כזה (למשל: ציפוי טפלון), ולכן אין אפשרות להכשיר אותן לשימוש.

כלי חרסינה שהשתמשו בהם במאכלים חמים אין אפשרות להכשיר.

כל האמור מתייחס לפי דבריל שבתבניות הכינו מאכלי איסור, אם מדובר בחומרות שונות או שהכינו בהם מאכלי בשר וחלב כשרים (בנפרד), הדין יכול להשתנות ואתה מוזמן לשאול כאן שנית.

בברכה

יצחק דביר